Srbija sa rekordnim plasmanom na evropskim turnirima

Vladica Aleksov
IDEMO U KATAR. Dva predstavnika u Ligi Šampiona!

SRBIJA u Katar

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru nakon što je šokirala Portugal usred Lisabona i pobedila sa 2-1 pre oko mesec dana. Tada je tim predvođen legendom Draganom „Piksijem“ Stojkovićem bukvalno u poslednjim sekundama iskovao uspeh golom Aleksandra Mitrovića, osvajanjem prvog mesta u grupi i dobijanjem vize za Katar.

Ipak, ne uspeva samo reprezentacija Srbije. Klupski fudbal je doživeo neviđen skok u poslednjih nekoliko godina. Naravno, glavne zasluge za ovo imaju dva velikana – Crvena zvezda i Partizan. Zahvaljujući njihovim naporima i rezultatima na evropskim klupskim turnirima poslednjih godina, kvote Srbije su značajno porasle, što dovodi do sve više dobrih vesti.

Srbija se trenutno nalazi na 11. mestu na rang-listi UEFA, od čega zavisi koja će zemlja imati koliko ekipa na raznim turnirima. Upravo ovo 11. mesto daje pravo državi koja ga zauzima da ima tim direktno u grupnoj fazi Lige šampiona. Trenutno, Zvezda i Partizan nastavljaju učešće u Ligi Evrope na proleće, što znači da oba tima mogu da sakupe više bodova do nacionalnog koeficijenta. Malo je verovatno da će Srbija biti izmeštena sa 11. pozicije, pošto sledeća država Ukrajina više neće imati učesnika na turnirima. Belgija je na 13. mestu sa jednim predstavnikom Gentom, koji se kvalifikovao za osminu finala Lige konferencija.

Crvena zvezda je osvojila svoju grupu u Ligi Evrope u kojoj su još bili portugalska Braga, danski Mitjiland i bugarski šampion Ludogorec. Zvezdaši su do sada imali prilično dobru kampanju, uz samo jedan poraz (0-1 od Mitjilanda), ali to nije sprečilo tim koji predvodi Dejan Stanković da završi kao prvi u grupnoj fazi. Tako je Zvezda čak preskočila eliminacioni krug u Ligi Evrope i direktno se plasirale u 1/8 finala, gde će se suočiti sa pobednikom plej-ofa. Međutim, prema kladionici 1xbet, Crvena zvezda je jedan od totalnih autsajdera koji bi osvojili turnir. Kompanija daje kvotu od 90,00 da beogradski velikan trijumfuje sa titulom, što zaista zvuči gotovo nemoguće.

Drugi učesnik – Partizan, učestvuje na trećem evropskom klupskom turniru Liga konferencija. Grobari su ostali na drugom mestu u svojoj grupi, posle belgijskog Genta i, kao i Crvena zvezda, igraće na proleće u Evropi. Ipak, „crno-beli” kao drugi u svojoj grupi moraju da prođu dodatni plej-of, u kojem će igrati protiv Sparte iz Prage (treći u svojoj grupi u Ligi Evrope). Dakle, Partizan mora da prođe ovo kolo ako želi da se plasira u 1/8 finala kao Zvezda. Ipak, kladioničari stavljaju Partizan u ulogu autsajdera protiv Sparte. Za beogradskog velikana kladionice daju kvotu 2,20 prema 1,60 za češkog predstavnika.

Tako će, posle dobrog dosadašnjeg nastupa Crvene zvezde i Partizana i 11. mesta Srbije, naredni šampion direktno učestvovati u grupama Lige šampiona. Ali tu nije kraj dobrih vesti za srpski klupski fudbal. Drugoplasirani će imati priliku da se okuša i na najkomercijalnijem klupskom turniru, počevši od drugog kola kvalifikacija. Osvajač Kupa Srbije startovaće direktno iz plej-ofa u Ligi Evrope, a 3. i 4. mesto igraće na turniru Konferencijske lige. Odnosno, Srbija će naredne sezone imati 5 ekipa na evropskim klupskim turnirima zahvaljujući dobrom učinku Zvezde i Partizana poslednjih godina u Evropi i nagomilanim solidnim kvotama.

Izveštaj pokazuje da je uspon Srbije na rang listi jedan od najznačajnijih u poslednjih nekoliko godina. Veoma je retko da neka zemlja skoči 7-8 pozicija na rang listi, zbog činjenice da se moraju desiti ogromne promene (izuzetni rezultati ili uzastopne godine sa lošim rezultatima). Srbija je pretekla i iza sebe ostavila Ukrajinu, Belgiju, Tursku, Švajcarsku, Češku, Kipar, Dansku i Grčku. Sve ove zemlje pre samo 1-2 sezone bile su daleko ispred Srbije na rang listi zemalja u UEFA. Srbija je po kvotama 9. u Evropi samo za sezonu 2021/2022, iza vodećih evropskih prvenstava – Holandije (do sada kvota 14.200), Engleske (14.142), Francuske (14.083), Španije (12.142), Nemačke ( 11.785), Italija (11.714), Portugal (9.583) i Austrija (9.440), Srbija (8.000). Ukupno 55 zemalja ima ili je imalo evropske učesnike ove sezone do sada.

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt