Šta je to vrednost (value) opklada?

Vladica Aleksov
Čak i ako ste novi u sportskom klađenju, verovatno ste čuli od iskusnijih igrača fraze poput „dobre kvote“, „dobar ulog“, „ima value“, „value bet“..

2.1. Šta je vrednost (value)?

Za uspješno ​​klađenje morate znati vrednost opklade (eng. Value). Takozvani Value bet nastaje u situaciji kada su kvote kladionice veće za neki događaj od stvarne verovatnoće da će se događaj dogoditi.

Dozvolite mi da zamislim da Novak Đoković ima teniski meč protiv svog identičnog klona. U teniskom meču postoje dva moguća ishoda – pobeda ili poraz.

Verovatnoća pobede Novaka Đokovića je ista kao i šanse za pobedu njegovog klona. To znači 50% verovatnoće za svaog od njih. Ako ovaj procenat prevedemo u decimalne koeficijente, dobićemo koeficijent od 2,00 za svaki od rezultata. Ovo je 100/50 = 2,00.

Sada zamislite da imamo dve kladionice. „Kladionica 1“ se kladi na pravog Đokovića sa kvotom 1,80, a „Kladionica 2“ nudi kvotu 2,20.

Da se razumemo, želimo da se kladimo na pravog Đokovića. Koja od kladionica nam nudi opkladu s većom vrednošću? Možemo izračunati sljedeće: verovatnoću događaja (u procentima) pomnožimo sa koeficijentom i oduzmemo 100.

Kladionica 1 nudi kvotu 1,80.

50% x 1,80 – 100% = – 10% (ovo je tzv. negativna vrednost)

Ispostavilo se da nam Kladionica 1 nudi opkladu koja je niža od vrednosti stvarne verovatnoće događaja. Ovo nije dobra opklada!

Kladionica 2 nam daje koeficijent 2,20.

50% x 2,20 – 100% = + 10%

Druga kladionica nam daje ponudu čija je vrednost 10% veća od realne verovatnoće da će originalni Đoković pobediti. Vredi se kladiti ovde. Ima vrednost!

Više o vrednosnom klađenju možete pročitati ovde.

2.2. Zašto kladionica uvek pobeđuje?

Gornji primer se može dogoditi samo u idealnom/ imaginarnom svetu. Međutim, naš svet nije takav. Kladionica nikada neće hteti ponuditi koeficijent koji je veći ili jednak stvarnoj (prema njemu) verovatnoći događaja. Kladionice nisu dobročinitelji – oni zarađuju novac. Ali moguće je da određeni događaji, određene kladionice potcene ili precene verovatnoću pobede tima ili igrača. Dešava se.

Ako se vratimo na meč Đokovića protiv njegovog identičnog klona, onda će vam prava kladionica ponuditi koeficijent od 1,90 za Noleta 1 i 1,90 za Noleta 2, ili čak i manje.

U ovom primeru recimo da kladionica prihvata opklade od 5000 RSD za pravog i 5000 RSD za klona (ukupno 10000 RSD). Igrači su izjednačeni po snazi, kvote su za obojicu iste – 1,90. Međutim, kao što je normalno, jedan od njih ima više sreće i pobeđuje. Kladionica obračunava opklade Đokovića 2 sa kvotom 1,90 – i plaća 9500 RSD igračima koji su ga odigrali. Ali, kao što znamo, sajt prikuplja ukupno 10 000 RSD. za događaj. Ova razlika – u ovom slučaju 500 RSD. – ostaje za kladionicu.

Ovaj iznos je provizija, koja se naziva i marža. Na taj način kladionica zarađuje nudeći igračima kvote koje su niže od stvarne (po vlastitom nahođenju).

Zatim ćemo detaljnije analizirati poslovanje kladionica.

2.3. Kako odrediti tačan procenat/koeficijent?

Recimo da imamo fudbalsku utakmicu u kojoj je kvota za pobedu Spartaka iz Moskve 3,00. To znači da je verovatnoća dobitka, prema kladionici, 33,33%.

Ali ako, po našem mišljenju, realna verovatnoća pobede Spartaka nije 33,33%, već 40%?

Ako smo ispravno procenili verovatnoću – onda imamo odličnu ponudu sa visokim koeficijentom!

S druge strane, ako je po našem mišljenju verovatnoća pobede Spartaka manja od one kod kladionice, onda ovaj koeficijent nije dobar (bez vrednosti). Ne moramo se kladiti.

2.4. Kako pronaći vrednosne opklade na koje je isplativo kladiti se?

Jasno je da nam kladionice neće govoriti o opkladama koje imaju vrednost za nas ili gde su njihove kvote netačne. Istina je da moramo naporno raditi da bismo utvrdili stvarnu verovatnoću ishoda nekog događaja ili pročitali sportska predviđanja, na primer, od stručnjaka „Rejting Kladionica„. Ali najsigurniji način je pratiti tržište. U većini slučajeva, kada šanse za određeni rezultat počnu da opadaju, to ukazuje da se povećava verovatnoća da će se to dogoditi. Vaš zadatak je pronaći sajt koji ne prati tržište i nastavlja da daje koeficijent znatno veći od ostalih.

Ovo je jedna od metoda koju koriste uspešni igrači.

U narednim poglavljima ćemo pogledati različite strategije igre. U ovoj fazi važno je razumeti samu suštinu određivanja vrednosti opklade – stvarna verovatnoća rezultata (koju odredite) treba da bude veća od one koju odražavaju kvote za klađenje na ovaj rezultat.

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt