Kako upravljati novcem za klađenje? Šta je „banka“?

Vladica Aleksov
Uspešnog igrača najčešće karakterišu dve osobine: sposobnost pronalaženja value betova i sposobnost pravilnog korišćenja svoje banke – to je iznos novca koji ste odabrali za sportsko klađenje. Mnogi igrači su dobri u proceni kvota, znaju određena prvenstva i naučili su proceniti stvarnu verovatnoću utakmica na koje se klade. Ali kada se pronađe tako dobar koeficijent, kako da znamo koliko da se kladimo tako da je optimalan za novac koji imamo kao celinu za klađenje?

3.1. Koja je banka optimalna?

Veličina banke nije bitna. Počnite sa iznosom kojeg se ne bojite izgubiti. I zapamtite: nije dobro pozajmljivati ​​novac da biste se kladili!

3.2. Koliko ulagati?

Postoji mnogo različitih strategija, sa različitim pristupima klađenju – neki su štedljiviji, neki agresivniji.

Nakon što savladate naše lekcije, imaćete osnove dobrog upravljanja bankom.

3.3. Fiksni procenat zaloga od banke

Jedna od strategija je da se stalno kladite na isti procenat vaše banke. Dakle, ulozi se menjaju s bankom – veći, ako vam ide i banka raste – i manji ako banka pada. Ovo je osnovna strategija, ali nije optimalna za mnoge igrače.

Za mnoge od nas je važno odrediti veličinu opklade, uzimajući u obzir kvote na koje se kladimo. Logično je pretpostaviti da novac na koji se kladimo na kvote 2,50 i 5,00 ne bi trebao biti isti.

T.e. Strategija „fiksnog procenta“, iako nudi dobar način upravljanja bankom, ima veliki nedostatak: ne pokazuje koeficijent i da li ima value u zalogu. Ovo sprečava optimizaciju strategije za maksimalne rezultate – minimiziranje gubitaka i maksimiziranje profita.

3.4. Strategija fiksnog profita

Ova metoda je slična strategiji sa konstantnim postotkom, ali se koeficijent uzima u obzir prilikom izračunavanja iznosa opklade. Ideja je da je mogući profit uvek isti za banku (npr. 5%). Ako je banka 1000 evra, svaka uspješna opklada mora nositi 50.

Za kvote od 2,00 kladite se na 50 evra, ali za opklade sa kvotom od 11,00 iznos mora biti drugačiji. Sniziće se na 5 evra. Kako izračunati tačan iznos za svaku opkladu?

(1000 * 0,05) / (11,00 – 1) = 5 EUR

Ova strategija dobro funkcioniše ako se oslanjate na visoke kvote. Ali šta ako želimo da se kladimo na meč sa veoma niskim kvotama? Moraćemo rizikovati velike svote i uložiti veliki deo našeg novca na jednu utakmicu. Koliko god utakmica bila „sigurna“, to gotovo nikad nije dobra ideja.

3.5. Kriterijum Kelly

Ova metoda je poznata od 1950-ih godina. Kelijev kriterijum uzima u obzir value koji ima svaka jedna opklada. Što je veći value – veći je ulog itd.

To znači da da biste ga koristili, morate biti u mogućnosti da što preciznije izračunate stvarnu verovatnoću ishoda na koji ćete se kladiti analizirajući igru ​​tima u posljednjim mečevima, nedostajuće igrače i druge faktore.

Možete se prisetiti kako se izračunava value u tačvi 2.1 u poglavlju „Kolika je vrijednost opklada“? 

Postoji nekoliko verzija upotrebe Kelijevog kriterijuma. Stalno se poboljšavaju, dodaju i menjaju. Ali osnovni principi ostaju nepromijenjeni.

3.6. Klasični primena Kelly kriteruma

Iako je ova metoda testirana tokom vremena, lako može istopiti vašu banku. tj ako primenimo Kelijev klasični pristup, u određenim slučajevima, možda ćemo morati da uložimo pola naše banke.

Na prmjer, ako se proceni da je verovatnoća pobede tima 40%, a kvota kladionice je 3,00, a naša banka 1000 EUR, računica je sledeća:

(3,00 h 0,4 – 1) / (3,00-1) = 0,1 t.e. (10%)

Ispada da za ovaj događaj sa predloženim koeficijentom moramo staviti 10% tekuće banke, tj. 100 EUR.

Napomena: Ako je vrednost negativna, tada će postotak na koji se moramo kladiti biti negativan. Drugim riječima, kao što ste možda i pretpostavili – klađenje na utakmice u kojima opklada nema vrednost za nas se definitivno ne preporučuje. Ovo ne važi samo za Kelija, već i za naše opklade – što su kvote i vrijednost bolje – to bolje.

3.7. Delimična primena Kelly kriterijuma

Ovu verziju Kelly kriterijuma uveli su oprezni igrači. Ovde se preporučeni iznos opklade izračunava kao deo iznosa koji nam daje klasična  primena Kelly kriterijuma. Ako uzmete gornji primjer – ulog od 100 EUR. Prema Kellyju, to može postati opklada od 20% od 100 EUR. odnosno – 20 EUR. Princip je isti, samo smanjujemo količinu opklada.

Ovo je sigurniji pristup koji će minimizirati mogućnost gubitka novca ili punog gubitka u jednoj opkladi, što će vas naterati da podlegnete želji da hitno izbijete i izgubite sve više i više.

3.8. Fiksirani Kelly

Metoda je ista kao i za puni Kelly, ali s tom razlikom što u ovom slučaju uzimate procenat ne od svoje banke kao opkladu, već od određenog fiksnog iznosa.

Pretpostavimo da je vaša banka prvobitno bila 1.000 EUR. a nakon toga se udvostručila, ali ne želite menjati veličinu opklada. Shodno tome, ako je procenat na koji morate da se kladite po Kellyjevoj formuli 15%, vi računate ovih 15% ne iz trenutne banke (2.000 EUR), već iz one koju ste prvobitno imali – 1.000 EUR (tj. 150 EUR opklade)) . I tako svaki put.

3.9. Klađenja na paralelne događaje

Jedan od nedostataka korištenja klasičnog Kellyja je situacija u kojoj nemate dovoljno novca da se kladite na nekoliko utakmica koje se odvijaju paralelno. Recimo da postoji pet duela koji počinju u isto vrijeme.

Preporučene opklade za svaku od njih su sljedeće:

– Događaj # 1 – 25%
– Događaj # 2 – 35%
– Događaj # 3 – 15%
– Događaj # 4 – 40%
– Događaj # 5 – 10%

Kao rezultat toga, ispada da je preporučljivo uložiti 125% vaše banke, a to je naravno nemoguće. Jedino rešenje je smanjiti količinu opklada proporcionalno da dobijete 100% ili manje opklade.

Loša strana je što je još uvijek nerazumno stavljati celu banku na ovih pet događaja. Osim toga, također kršite procenat koji preporučuje Kellyjeva formula. Iz tog razloga, način rešavanja ovog problema je korišćenje delimićnog Kellyjevog kriterijuma. Bez obzira koliko događaja ste odigrali, iznos opklada neće premašiti iznos banke.

3.10. Šta preporučujemo?

Upotrebite delimični kriterijum sa 10% uloga, izračunato Kelly metodom. Ova strategija će vam pomoći da zaštitite banku i ostavite prostor za manevar. Praktično, ne ograničavate broj opklada u isto vrieme.

Na primer, naša banka je 5.000 EUR, kladimo se na pobedu sa koeficijentom 2,60, a vjerovatnoća pobjede je po našoj procjeni 50%.

Iznos opklade prema našoj predloženoj metodi izračunava se prema sledećoj formuli: (Vaša banka x konstantni postotak) x (koeficijent x vjerovatnoća – 1) / koeficijent – 1)

Ovo je: (5000 x 0,1) x (2,60 x 0,5 – 1) / (2,60 – 1)) = 93,75 EUR. ulog

Postoji mnogo strategija za upravljanje iznosom banke/uloga. Ali ne mislimo da je delimična primena Kelijevog kriterijuma najbolja od njih. Uzima u obzir i banku i verovatnoću. Takođe, u zavisnosti od toga na koji procenat odaberete da se kladite (kao deo opklade na koju se Kelly kladi) – možda ćete biti agresivniji ili oprezniji. Na kraju krajeva, važno je otkriti šta vam najviše odgovara.

Ako ste hazartni tip i kada gubite vas  tera da  zaboravite strategije, iznose i da se brzo kladite da bi ste se izvadili  – možda bi bilo dobro odabrati oprezniju strategiju kako ne biste često upadali u takve situacije.

Ako imate čelične živce – možete biti agresivniji. Dobar igrač uči i upoznaje ne samo utakmice, već i sebe!

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt