Klađenja na američki fudbal [NFL]

Vladica Aleksov
Iako nije baš popularan u ostatku sveta, američki fudbal (ili samo fudbal za njih) je najgledaniji sport u Sjedinjenim Državama, nadmašujući čak i bejzbol poslednjih godina. Glavna atrakcija je velika brzina, sukobi između igrača i neverovatna drama koja predstavlja ovaj neobičan sport.

1. Opšte informacije

U Sjedinjenim Državama postoji jedna liga – Nacionalna fudbalska liga ili poznatija kao NFL. Kao i kod košarke, postoji NCAA Football College Championship, koji poredi timove sa svih koledža u Americi, koji su podeljeni na konferencije i divizije.

Fokusiraćemo se na NFL, jer je koledž fudbal veoma teško gledati zbog velikog broja utakmica. NFL fudbalska sezona počinje sa 4 predsezonske utakmice i završava se Super Bowlom, koji je jedan od najgledanijih sportskih događaja godine, obično početkom februara.

Redovna sezona se sastoji od 16 utakmica za svaki tim, podeljenih u 17 kola (svaka ekipa odmara u jednom od kola – to se zove bye nedelja). 32 tima u ligi su podeljeni u 2 konferencije – AFC i NFC, a svaka konferencija ima 4 divizije. U doigravanju nastavljaju timovi koji su završili 1. u svakoj od divizija i 2 tima iz konferencije, koji imaju najviše bodova od svih ostalih timova – to se zove wildcard.

Timovi koji su rangirani 1. i 2. među 4 šampiona svake divizije dobijaju pauzu u prvoj nedelji plej-ofa, a timovi koji su rangirani na 3. i 4. mestu sastaju se sa timovima 6. i 5. mesto, plasirani sa wildcard. Ekipe na prva 2 mesta su takođe domaćini u narednim utakmicama – u doigravanju (osim u Super Bowlu) uvek ih ugošćuje tim sa višom pozicijom pre doigravanja.

Dakle, 2 tima moraju ostati na principu eliminacije – pobednici doigravanja u dve konferencije NFC i AFC, koji se sastaju na Super Bowlu kako bi odredili NFL šampiona i osvajača trofeja Lombardija.

U NFL-u stvari su pomalo nepredvidljive, i vrlo je teško imati hegemona. U narednim godinama, međutim, tim New England Patriotsa se može nazvati takvim, sa 6 trofeja u posljednjih 20 godina – najviše u tom periodu, i u istoriji NFL-a u celini, deleći prvo mesto sa Pittsburgh Steelers, koji takođe imaju 6 pobeda u Super Bowlu.

Jedna utakmica u NFL-u traje 60 minuta , podeljena u 2 poluvremena, koja su podeljena na 4 četvrtine po 15 minuta. Pobednik utakmice je tim koji je postigao više poena. U slučaju nerešenog rezultata u regularnom vremenu, sledi produžetak od 10 minuta, pobeđuje tim koji prvi postigne touchdown ili postigne gol nakon što obe ekipe poseduju loptu. Ako je na kraju ovih 10 minuta rezultat i dalje jednak, onda je krajnji rezultat nerešen – ovo je vrlo redak slučaj u NFL-u.

2. Načini za postizanje bodova

2.1. Tačdaun (6 poena) kada ekipa pređe protivničku gol liniju sa loptom u ruci. Ovo dodavanje se može napraviti nakon trčanja ili nakon dodavanja kvoterbeka (glavnog plejmejkera i osobe koja „distribuira“ loptu) jednom od slobodnih dozvoljenih primača.

2.1.1. Dodatni poen (1 poen) – nakon svakog touchdowna, tim je postigao pravo izbora da postigne „gol“ koji se nalazi na 33 jardi od bočnih stativa. Pogodak je uspešan kada lopta padne između dva bočna stuba i iznad donje stative.

2.1.2. Dva poena nakon tačdauna (2 poena) – u retkim slučajevima, timovi radije pokušaju igru, 2 jarda od gol-linije da bi postigli dodatni touchdown, što donosi dva boda nakon početnog tačdauna. Timovi su dozvolili samo 1 pokušaj tačdauna. Sa jednim posedom lopte, timovi mogu postići maksimalno 8 poena (tačdaun + dva poena). Ekipe podrazumevano biraju dodatni bod, što ukupno čini 7 bodova.

2.2. Gol (3 boda) – svaka ekipa ima pravo u trenucima kada je njihov posed pri kraju (svaka ekipa ima 4 pokušaja da pređe 10 jardi, a ako ne uspe lopta automatski prelazi na drugu ekipu. U 4. pokušaju , timovi radije išutiraju (išutiraju loptu što je dalje moguće od svoje gol linije i ona automatski postaje vlasništvo protivnika) da bi postigli gol. Pogodak je analogan „dodatnom bodu“ samo na mestu odakle počinje napad. Rekord za najduži gol je sa udaljenosti od 64 jarde od bočnih stubova. Tipično, timovi pokušavaju postići gol ne duži od 50 jardi.

2.3. Sigurnost (2 boda) – kada je vlasnik lopte iz napadačke ekipe srušen ili upadne u borbu u svom kaznenom prostoru i odbrana mu zaustavi izlazak iz nje. Ovo su vrlo retki slučajevi, jer većina napada počinje na 25. jardi gol-linije napadačke ekipe.

3. Mogućnosti klađenja

3.1. Hendikep opklade

Klađenje na hendikep je najpopularnije klađenje u američkom fudbalu, jer je slično fudbalu i košarci – omiljenom timu, prema kladioničarima, daje se hendikep sa negativnim predznakom (-) i odgovarajućim brojem poena koji se „oduzimaju“. “ nakon završetka utakmice, a autsajder ima hendikep sa pozitivnim predznakom (+) i njegovi poeni se dodaju po završetku meča. Bodovi su uvek isti za oba tima u utakmici – na primer, New England Patriots (-10,5) protiv Miami Dolphinsa (+10,5). Ako New England Patriots pobede 30-10, oni koji se klade na HC -10,5 dobijajuju opkladu. Šanse za ovu vrstu hendikepa su u rasponu od 1,80 do 2,05.

3.2. Konačan ishod (moneyline)

Postoje i tržišta za konačan ishod, ali u većini slučajeva šanse za favorite su niske. Ova vrsta tržišta je popularna uglavnom u neizvesnim utakmicama, finalima konferencija ili Super Bowl-u. Opcije su pobeda za domaćina ili gosta, jer remi nisu u standardnim opkladama, već su najčešće u „posebnom“ delu zbog retkosti ovakvog ishoda. Šanse su različite, a ovo tržište je analogno tržištu 1X2 u svjetskom fudbalu.

3.3. Ukupan broj poena

Treće popularno tržište je ono za ukupan broj poena oba tima. Predstavlja zbir poena koje su oba tima osvojila tokom meča jer MANJE i VIŠE su skoro uvek sa kvotama 1,90 ili 1,95. Jedina promenljiva je „linija“ poena, a za svaki meč je drugačija – u većini slučajeva između 35,0 i 55,0 (naravno ima utakmica u kojima je „linija“ ispod 30 ili iznad 55). Podrazumevano, ukupan broj poena je između 40,0 i 50,0 za utakmice. Pravila za MANJE i VIŠE u drugim sportovima takođe vrede ovde.

3.4. Druge vrste opklada

Manje popularne opklade su opklade na timske poene, dobitnu razliku, prvi tim do 10, 20, 30… i na poluvreme. Takođe, neke od kladionica nude opklade za neke utakmice i za individualni učinak – najviše jardi pretrčanih, najviše jardi pri pasu i najviše jardi pri dodavanju. Ova tržišta su izuzetno nepopularna i namenjena su samo najzahtevnijim kockarima.

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt