Klađenja na zimske sportove

Vladica Aleksov
Kako se približavaju zimski meseci, počinje sezona u raznim zimskim sportovima. I izuzetno su popularni. Kladionice nude veoma širok izbor klađenja u različitim zimskim sportovima.

winter-olympics-time-lapse-trends

U ovom članku ću vas upoznati sa vrstama zimskih sportova i opcijama klađenja koje nude kladionice.

Vrste zimskih sportova

Discipline alpskog skijanja

U alpskim disciplinama takmičenja se održavaju na:

 1. Spust
 2. Slalom
 3. Veleslalom
 4. Super veleslalom (Super G)
 5. Paralelna takmičenja
 6. Kombinovana takmičenja
 7. Timska takmičenja

Prema međunarodnom pravilniku takmičenja, takmičenja su kategorisana u sledeće kategorije: Olimpijske igre, Svetska prvenstva, Svetski kupovi, Kontinentalni kupovi itd.

Biatlon

Zimski sport koji kombinuje skijaško trčanje i streljaštvo. Prvo pisano takmičenje u biatlonu organizovano je 1767. godine u blizini norveško-švedske granice. Tokom godina, stekla je popularnost kao vežba za vojsku. Od Olimpijskih igara Scuo Valley 1960. godine, biatlon je bio deo programa. Discipline u biatlonu su:

 1. Individualni start
 2. Sprint
 3. Potera
 4. Masovni start
 5. Štafeta
 6. Mešovita štafeta
 7. Timsko takmičenje

Skijaški skokovi

Skijaški skokovi su zimski olimpijski sport. Takmičari skaču sa skakaonice. Svake godine se održava Svetski kup, a svake druge godine održava se Svetsko prvenstvo u skijanju. Obično se za dve godine održava Svetsko prvenstvo u skijaškim letovima.

Discipline:

 1. Individualni skok sa malih skakaonica
 2. Individualni skok sa velikih skakaonica
 3. Timsko takmičenje
 4. Ski letovi
 5. Svake godine se održavaju Svetski kupovi u skijaškim skokovima, Turnir četiri skakaonice, Severni turnir.9

Snowboard

Snowboarding je relativno nov sport. Njegova istorija počela je oko 1960. godine pokušajima nekoliko američkih surfera da naprave dasku za surfanje koja se kreće po snežnim padinama. Novi sport se ubrzano razvija, jer je njegova tehnika lakša za naučiti i za manje vremena nego skijanje. Postoji nekoliko stilova snowboardinga:

 1. Free ride (Besplatnu vožnju)
 2. Freestyle (Slobodni stil)
 3. Border Cross
 4. Spustovi u alpskom stilu

Bob sanke

Bob je zimski sport koji se održava u ledenom jarku sa specijalnim istoimenim sankama za dva ili četiri igrača. Prema legendi, bob se kao sport pojavio 1888. godine u St. Moritzu u Švajcarskoj, gde je engleski turista spojio dve skije da bi se spustio niz snežno brdo. Kroz istoriju Olimpijskih igara uvek su postojala takmičenja u bobu, sa izuzetkom  Skuo valley (1960.). Prva ženska takmičenja u bobu održana su početkom 1990-ih. Ženski bob bio je uključen u olimpijski program na Igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine.

Karling

Karling je timski sport koji se igra na klizalištu. Cilj igre je doći do granitnog kamenja s kojim se igra što bliže centru koncentričnih krugova. Važan deo karlinga igraju različite cipele koje svaki sportista nosi. Đon specijalne cipele ima teflonski navoj i mekanu površinu. Ovo omogućava igračima da iskliznu iz konkavne linije dok kotrljaju kamen.

Oni s leve strane nose posebnu cipelu na desnoj nozi, i obrnuto. Druga cipela ima tanak sloj gume, što olakšava klizanje po ledu. Ništa manje važan atribut je i metla. Njome igrači čiste led ispred kamena kako bi ubrzali njegovo kretanje i doveli ga na pravu putanju.

Kratka staza

Short track je zimski olimpijski sport. Održava se na 111-metarskoj kružnoj stazi (teren za hokej na ledu). Kratka staza (muškarci/žene) ima različite dužine takmičarskih disciplina – 500 metara, 1000 metara, 1500 metara, štafeta 3000 metara. Ovaj sport je bio deo Olimpijskih igara 1992. godine.

Brzo klizanje sa klizaljkama

Brzo klizanje sa klizaljkama, koje se naziva i trčanje sa klizaljkama, kao i brzo klizanje (engleski: speed skating), je zimski olimpijski sport koji se praktikuje na ovalnoj ledenoj stazi dužine 400 metara. Takmičari se takmiče u parovima, jedan trči spolja, a drugi iznutra. Svaki kontakt sa protivnikom ili prelazak njegovog polja kažnjava se diskvalifikacijom. Izuzetak je dozvoljen samo nakon zadnjeg okreta u daljinu, kada je dozvoljeno preći protivničko polje, sve dok to ne ometa protivnika. Na Olimpijskim igrama se održavaju takmičenja u 12 disciplina:

 • za muškarce – 500 m, 1000 m, 1500 m, 5000 m, 10.000 m, timska potera;
 • za žene – 500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, 5000 m, timska potera.

Postoje i druge discipline koje nisu u olimpijskom programu, kao što su masovni start, maraton i druge.

Umetničko klizanje

Umetničko klizanje je zimski olimpijski sport u kojem sportisti kližu na ledu izvodeći skokove, okrete i druge elemente uz muziku. U zvaničnim takmičenjima, po pravilu, izvlače se četiri kompleta medalja – ženski pojedinačno, muški pojedinačno, sportski parovi i plesni parovi. Takmičenja se sastoje od nekoliko kombinacija u koje su uključeni obavezni elementi. Ocenjuje ih žiri sa dve ocene – za težinu i za dojam. Umetničko klizanje je uključeno u program Zimskih olimpijskih igara. Do Igara u Cortini d’Ampezzo 1956. takmičenja su se održavala na otvorenom.

Sportske sanke

Zimski sport u kojem se sportisti sankaju na bobu. Takmičari razvijaju veliku brzinu (oko 140 km/h) i koriste specifičnu trkačku opremu. Postoji nekoliko disciplina u sankanju:

 1. Muškarci pojedinačno
 2. Žene pojedinačno
 3. Muškarci (parovi)
 4. Timska štafeta

Skeleton

Skeleton je zimski olimpijski sport. Reč je o spuštanju sankama na koritu za bob, a takmičar ima pravo upravljati sankama samo pokretima svog tela. Takmičar se spušta sa glavom napred. Skeleton je bio u programu Zimskih olimpijskih igara od 1928. do 1948. (samo za muškarce) i od 2002. (i za žene).

Koja su tržišta klađenja?

Kao i u većini sportova, tako i zimi, opcije i tržišta koje nude kladionice su izuzetno brojne. Naravno, većina različitih zimskih sportova je individualna pa je najpopularnije tržište „Pobednik“ (u takmičenju, trčanju, disciplini) ili „Potpuni pobednik“ kada je u pitanju dugoročni pobednik na kraju sezone – bilo da se radi o skijanju, biatlonu, kratkoj stazi, skijaškim skokovima itd.)

Međutim, kladionica Bet365 nudi kvote između dva vozača u konačnom poretku skijaške sezone (npr. Alexis Pinturo (1.57) protiv Henrika Christoffersena (2.25). preferirana opklada).

U takmičenjima u biatlonu možete se kladiti kako na pobednika određenog takmičenja i discipline (potera, masovni start, sprint itd.), tako i na konačnog pobednika na kraju sezone u datoj disciplini. Kladionica Bwin nudi mogućnost da se kladite na takmičara da uđe u Top 3 na konačnom poretku sezone.

Možete se kladiti na takmičenja u skijaškom trčanju. Ne samo za pobednika određenog takmičenja, već i za „Rivalstvo“ (koji će od dvojice imenovanih sportista biti ispred na tabeli).

U severnoj kombinaciji imate mogućnost klađenja na pobednika trke ili konačnog pobednika na kraju sezone.

Šta znači „Drugi na zahtev“?

Na nekim od Bwinovih marketa možete pronaći “Antepost” za pobednika (druga na zahtev). Šta to znači? Ukoliko postoji opcija „Ostalo na zahtev“, na zahtev kupca mogu se ponuditi kvote za takmičare koji nisu uvršteni na preliminarnu listu učesnika. Ovo se radi na zahtev klijenta, pregled od strane kladionice i moguća dodela kvota za Vaš odabrani događaj.

Gde je najbolje kladiti se

Svakako najraznovrsnija za klađenje u zimskim sportovima je jedna od vodećih kladionica u Srbiji Bwin. Nudi mogućnost bavljenja 4 zimska sporta (alpsko skijanje, biatlon, nordijska kombinacija i skijaško trčanje). Zapravo, ovo su najpopularniji sportovi, osim hokeja na ledu, za koji imamo poseban članak.

VAŽNO: Treba napomenuti da u Bwin-u postoji mnogo opcija za klađenje na sve zimske sportove u ponudi. Navodimo primer sa biatlonom – postoje mogućnosti za pojedinačna takmičenja u disciplinama, za plasman u Top 3 itd. U skijaškom trčanju već smo spomenuli da postoji mogućnost opklade između dva takmičara.

Kladiti se na Bet365 možete pronaći tri zimska sporta na koja se možete kladiti – alpsko skijanje, biatlon i skijaški skokovi. Razlika je u tome što postoje opcije klađenja za konačnog pobednika u pojedinačnim disciplinama u svakoj od tri ponuđena zimska sporta. I nema toliko opcija za klađenje u pojedinačnim takmičenjima tokom same sezone.

Saveti za uspešno klađenje na zimske sportove

 1. Pre svega postavljam pravilo – pratite ovaj sport, zanimajte se i pratite statistiku. Bez toga ne možete biti uspešni ni u jednom kladioničarskom sportu. Čak i ako ste novi u klađenju, morate pratiti barem 3-4 trke da biste se upoznali sa situacijom. Što vam neće biti dovoljno, ali je ipak početak.
 2. Orijentišite se i po kvotama,ako ste novi u klađenju zimskih sportova. Kladionice su svakako analizirale situaciju i procenile ko su favoriti, a koji autsajderi. ALI…
 3. U zimskim sportovima vrlo često favoriti možda ne opravdaju poverenje. Zimski sportovi nisu kao fudbal, košarka ili tenis, gde su favoriti, jer zarađuju više i dozvoljavaju minimum pogrešnih koraka. U zimskim sportovima, posebno u alpskom skijanju, retkost je da isti sportista konstantno pobeđuje na svim startovima.
 4. Za početak koristite tržište „Budi u Top 3“. Možete ga pronaći i u obliku „Popnite se na podijum.“ Takvo tržište vam daje širi spektar akcija od poznavanja pobednika.
 5. Ako ste napredni u tom pitanju, možete potražiti i IZNENAĐENJA. Tokom zimske sezone uvek ih ima u svim sportovima – posebno u alpskom skijanju i biatlonu. Potražite takva tržišta ako vam se rizikuje. Pogotovo kada je u pitanju „Top 3“. Tada pobednik može biti jedan od favorita, ali vrlo često se u Top 3 ušuljaju malo očekivani takmičari.
 6. I na kraju, ali ne i najmanje važno – odaberite svoju strategiju klađenja. Mislim da je uvek trebamo imati, čak i kada je u pitanju klađenje na zimske sportove. U stvari, oni nisu izuzetak. Ako jurite pobede favorita u sportu, nemojte odustati ni u slučajevima kada ne pobeđuju. Možete se kladiti na iznenađenja. A dobra strategija za zaradu od zimskih sportova je „Kladite se na krajnjeg pobednika“, tj. za pobednika na kraju sezone. Možete se kladiti na nekoliko kladionica vašeg izabranog konkurenta/tima ako mislite da će to biti isplativo. Ovo je još jedna prilika da povećate svoje prihode.

Klađenje uživo u zimskim sportovima

Klađenje uživo nije najčešći izbor, ali nije tako loš izbor. Ovde je, međutim, važno gledati samu trku. Rezultat uživo ili statistika sami po sebi neće pomoći! Vrlo je uobičajeno, posebno u alpskom skijanju, imati detaljne stvari koje se dešavaju tokom obe vožnje. Ako gledate trku, sigurno ih možete videti ili saznati više o samoj trci. Tada možete odlučiti koju opkladu uživo ćete napraviti – na primer za drugi krug. Ne potcenjujte mogućnost klađenja uživo.

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt