Košarkaške opklade

Vladica Aleksov
Košarka – jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Zbog toga je i kod nas popularno klađenje na košarkaške utakmice. Najatraktivnija je NBA, u kojoj nastupa 30 timova iz Severne Amerike, a utakmice se održavaju skoro svakodnevno. Ako ne možete da nađete odgovarajući meč u NBA ligi, obratite pažnju na mečeve na evropskim i azijskim prvenstvima.

3.1. Hendikep opklade

Najpopularnija vrsta klađenja na košarkaške utakmice je hendikep. U žrebovima NBA kladionica, verovatno ste videli slične opcije: Denver (-5,5) protiv Majamija (+5,5).

Logika je ista kao i sa hendikepom u fudbalu ili tenisu. Ako je hendikep negativan – oduzimamo od broja bodova našeg tima, a ako je pozitivan – dodajemo konačnom broju bodova našeg tima.

3.2. Autsajdersko klađenje (iznenađenja)

Košarkaška tržišta su obično nagnuta u korist favorita, gde ide masa opklada igrača. Iz tog razloga je često moguće kladiti se na vrlo dobre kvote za „slabiji“ tim. Na primer, u posljednjih 10 sezona u NBA, autsajderi sa hendikepom od +12 su pobedili u 53% slučajeva. Nešto slično se dešava u koledž košarkaškim ligama u Sjedinjenim Državama.

Ovi primeri ilustruju kako kladionice često potcjenjuju NBA autsajdere. A ako kladionice svojim koeficijentom pokažu da tim nema šanse za pobedu, mi to svakako možemo iskoristiti u svoju korist.

3.3. Kladite se na najpopularnije timove

Igrači se najčešće klade na favorite. Takođe su prilično spremni da podrže popularne timove. Uzmimo primer najpopularnijeg tima u NBA – Los Angeles Lakersa. Da, jedno vreme Lakersi su bili hegemoni. Ali u drugima – daleko od njihovih slavnih vremena. Mnogi igrači često upadnu u ovu zamku i teško izgube. Ako pogledate statistiku, lako ćete videti da takve nepromišljene opklade ne mogu biti uspešne.

U periodu od 10 sezona u NBA ligi, Lakersi, koji su u principu neprikosnoveni favorit kladioničara, imali su užasnu statistiku kod kuće. U ovom periodu, od svih opklada za Lakerse kod kuće sa hendikepom od -10 ili više, uspeli su u samo 37% mečeva. Slične brojke se mogu naći i za druge popularne timove.

Zaključak: popularni timovi i favoriti ne garantuju pobedu. Često ima smisla tražiti iznenađenja sa hendikepom protiv hvaljenih ekipa, koje većina ljudi, kao i kladionice, favorizuju!

3.4. Opklade na broj poena

Njihov princip je isti kao i u drugim sportovima. Kladionica nudi opklade na ukupan broj poena oba tima (ili svaki od njih), a vaš zadatak je da predvidite MANJE ili VIŠE da ćemo biti. U zavisnosti od prvenstva i turnira, kao i ekipa koje igraju, broj bodova može varirati. Obično su za ukupan broj bodova u NBA limiti između 180 i 220. Na koledž prvenstvima i evropskim prvenstvima  120-160.

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt