Šta je marža?

Vladica Aleksov
Uglavnom, u sportskom klađenju, kladionica (skoro) uvek pobeđuje. A ako kladionica želi da posao napreduje, mora ponuditi takve kvote kako bi bez obzira na rezultate utakmica ostvarili profit. Ovde dolazi marža!

1.1. Opklada na jednake šanse (kvote)

Vratimo se na primer teniskog meča Novaka Đokovića protiv njegovog savršenog klona. Mogući ishodi su pobeda Đokovića 1 i pobeda Đokovića 2. tj. s obzirom da su snage identične i da su moguća 2 ishoda, šanse su 50 prema 50. Recimo da jedna osoba stavlja 1000 RDS na Novaka broj 1, a druga 1000 RSD na Novaka broj 2. Ako su kladionice dale kvotu na osnovu šanse, ona mora biti 2.00 da pobedi bilo ko od Đokovića. Ali u ovom slučaju, kladionica ne bi ostvarila nikakav profit. Iz tog razloga, kladionice smanjuju kvote. Umesto 2,00 kvota može biti 1,91. To znači da će pobedniku umjesto 1000 RSD biti isplaćeno 910 RSD dobiti. A profit za kladionicu je preostalih 90 RSD.

Ova razlika se naziva provizija/marža.

1.2. Kako pobediti kladionice?

Pretpostavimo da napravimo 10 opklada svaka sa verovatnoćom od 50% (tj. idealno sa kvotom od 2,00). Od 10 opklada, samo pet je dobitno. To znači da ostajemo na 0 – nema profita, ali nema gubitka. Ali, kao što smo već saznali, kladionice nam ne nude takav koeficijent. U stvari, moraćemo da napravimo 10 opklada sa kvotom oko 1.91. Dakle, ako polovina opklada bude dobitna, bićemo na gubitku, iako malom (5% u ovom primeru).

Tj. u ovom primeru, da biste pobedili kladionicu kada se kladite na događaje sa šansom od 50%, morate „pobeditii“ maržu, ili drugim rečima – da pogodite ne polovinu, već više od polovine mečeva.

1.3. Klađenja bez kladionica

Ako želite da se kladite na „stvarne“ kvote koje odražavaju stvarnu vrednost, idite na berze klađenja. Najveći od njih je Betfair.

U berzi klađenja ne igrate protiv kladionice, već protiv drugih igrača poput vas. Ovo je tržište za kvote zasnovane na ponudi i potražnji. Shodno tome, kvote su tamo često veće nego kod kladionica.

Posebnost je tu što postoji provizija na dobit, koja po pravilu varira od dva do sedam odsto. tj stvarni iznos dobiti će biti nešto manji od očekivanog. Ova provizija je prilično slična marži kladionica s tom razlikom što je marža obično veća. Takođe, kvote na berze klađenja često možda nisu sasvim izbalansirane – što će vam dati priliku da se kladite po veoma povoljnim cenama!

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt