Klađenje na CS:GO

Vladica Aleksov
Poslednjih godina e-sportovi su postali gotovo jednako popularni kao i tradicionalni. Svake godine se održavaju brojni turniri vredni više miliona dolara sa navijačima i igračima iz celog sveta. Sa ovim, logično, svet klađenja već posvećuje ozbiljnu pažnju e-sportu i nudi mnoga tržišta. U ovom članku ćemo vam pružiti informacije o jednom od najpopularnijih e-sportova CS: GO i kako se kladiti na njega.

Sadržaj

CSGO

Opšta informacija

Counter Strike: Global Offensive, poznatija kao CS: GO, je kompjuterska igra nastala 2012. godine, koja je jedan od najpopularnijih proizvoda Valvea i naslednica je svetski poznatog Counter Strike 1.6, koji je sada star preko 20 godina. Svaka igraonica na svetu bila je poput „arene“ Counter Strike mečeva.

Suština igre je lako razumljiva, igrači su podeljeni u dva tima – Teroristi i Kontra teroristi, a glavni cilj timova je drugačiji. Teroristi,  u zavisnosti od načina igre, moraju postaviti bombu ili zadržati taoce, dok protivnici terorista moraju spriečiti bombu, detonirati je ili spasiti taoce. Teroristi takođe mogu pobediti u igri kada ubiju svakog igrača u protivterorističkom timu. Postoji devet različitih načina igre zvanih „karte“ koji imaju svoje specifičnosti i međusobno se razlikuju.

Profesionalna takmičenja

CS: GO može igrati svako ko poseduje igru, ali je najpopularniji po svojim turnirima, posebno CS: GO Major Championships, koji su počeli 2013. godine. Ovi turniri uključuju 24 tima sa 5 ljudi po timu. Jedan profesionalni meč igra se do 2 pobede iz 3 meča (3 karte) od 30 kola, a pobednik u svakom meču je ekipa koja je prva pobedila 16 – u nerešenom rezultatu 15 prema 15, igra se produžetak. U retkim slučajevima, može se odigrati samo 1 meč (karta) ili 3 od 5 mečeva (karta). Jedna runda traje 1:55 minuta, a bomba eksplodira 45 sekundi nakon što je postavljena. U 15. kolu se timovi razmenjuju – protivteroristi postaju teroristi i obrnuto.

CS: GO ima novčanu jedinicu u igri koja omogućava igračima da kupe bolje oružje, opremu i druge alate za pomoć u igri. Koliko će novca igrač imati zavisi od njegovog uspeha u svakoj rundi. Svako „poluvreme“ počinje rundom sa samo pištoljem i 800 igračkih dolara, što je dovoljno samo za oklop, nekoliko granata ili bolji pištolj. Ova ekonomičnost u igri je vrlo važna za uspeh tima tokom celog meča.

Mogućnosti klađenja

Konačne opklade

Kao i u svakom profesionalnom sportu ili e-sportu, najpopularnija opklada je konačni ishod. Ove su jedine mogučnosti pobeda jednog od dva tima, jer remi nije moguć – morate birati između 1. ili 2. Vrlo često su, međutim, šanse za jednu ekipu znatno niže od druge, jer ovde kao i u drugim sportovima, postoje neke ekipe koje su preveliki favoriti.

Hendikep opklade

Upravo zbog razlike u klasama pojedinih ekipa, kladionice nude i opklade na konačan ishod sa hendikepom. U mečevima sa regulacijom za 2 pobede u 3 kola hendikep je -1,5 ili +1,5. Autsajderima se daje prednost, a favoritu se „oduzima“ runda i po od stvarnog rezultata. Da bi Vaš tim i Vi dobili opkladu od -1,5 rundi, moraju pobediti u meču 2-0.

Opklade na ukupne karte

Ovde su opcije u najčešćim turnirima dve – manje od 2,5 karte ili više od 2,5 karte. Ako mislite da su timovi izjednačeni, najbolje je kladiti se da će biti 3. karta, birajući tržište za „više“, a ako ima izrazitog favorita, onda je najbolje kladiti se da će biti samo 2 karte – t.e.  „manje“.

Opklade na runde

Takođe možete da se kladite na to koliko će kola biti u datom meču ili koliko će kola pobediti tim – runde hendikepa. Tržište ukupnih rundi kombinuje sve dobijene runde za tim sa svih karata odigranih u meču. tj ako mislite da će biti više od 2 runde, najbolje je kladiti se na tržišta za „preko“ runde i obrnuto. Broj rundi za ovo tržište je različit za svaki meč.

U hendikep rundama se uzima u obzir kombinacija svih rundi koje je svaki tim dobio tokom meča. Za favorita hendikep ima predznak minus, jer logika pokazuje da će osvojiti više rundi tokom meča. Pobednik meča ne mora pobediti na ovom tržištu, jer svaka karta može završiti sa sličnim rezultatima za osvojene runde.

Opklade na karte

Takođe možete se kladiti na to koji će tim osvojiti svaku kartu, hendikep runde za kartu i koliko će rundi biti u jednoj karti. Možete se kladiti i na poluvreme svake karte – za pobednika poluvremena i hendikep do poluvremena (poluvrieme je u 15. kolu).

Druge vrste opklada

Tržišta za meč u CS: GO-u su obilna – hendikep ubijanja za runde, alternativni hendikep, ukupna ubistva, tačan rezultat, kombinovane opklade i još mnogo toga.

Pronašli ste grešku?Prijavite je
Komentari