Kriterijumi za ocenjivanje kladionica

Rejting Kladionica
Ovde su opisani naši kriterijumi za ocenjivanje kladionica. Takođe su opisani glavni slučajevi žalbi i pritužbi korisnika, kao i naše preporuke kladionicama da reše probleme sa kojima se igrači susreću.

Sadržaj

Sadržaj

 1. Rejting Kladionica – partnerstvo
 2. Profit/ kvote
 3. Sankcije protiv igrača
 4. Postupci

Mi iz «Rejting Kladionica» nastojimo da pomognemo igračima kako u izboru kladionice tako i u problemima i sporovima sa kladionicama.

Dajemo ocene kladionica prema 7 glavnih kategorija: Pouzdanost, Tržišta/ Marketi (pre meča i uživo), Kvote, Udobnosti plaćanja/ povlačenja, Podrška, Bonusi/ Promocije i Intuitivnost stranice/ aplikacije. Naše detaljne ocene i opravdanja možete pronaći u pregledu svake kladionice i svakog kazina na našoj veb stranici.

Pored gore navedenog pristupa ocenjivanju – mišljenja, primedbe i žalbe igrača shvatamo ozbiljno i uvek pokušavamo da pomognemo našim korisnicima ako imaju problema sa nekom kladionicom, sve dok verujemo da je zahtev opravdan.

Ispod možete videti naša pravila koja se odnose na neke od najčešćih uzroka žalbi.

Rejting Kladionica – partnerstvo

 • Cenimo kladionice koje prepoznaju „Rejting Kladionica“ kao posrednika u žalbama/ primedbama korisnika.
 • Kada pokušavamo da pomognemo igraču u vezi sa određenim slučajem sa kladionicom – plus je kada kladionica otkrije informacije zbog kojih je odluka doneta (sve dok to ne krši njihovu politiku privatnosti).
 • Cenimo kladionice koje se pridržavaju preporuka iznetih u ovom članku.

Profit/ kvote

Izvori informacija

 1. Kladionice moraju da okončaju opklade prema zvaničnim rezultatima navedene na veb stranici organizatora događaja / sporta.
 2. Ako gore navedene informacije nisu dostupne, rezultati se mogu dobiti od utvrđenih dobavljača podataka za sportske događaje. Na primer Sportradar ili Opta.

Povratak opklada (resetovanje opklada)

Rejting Kladionica se ne protivi resetovanju/ uklanjanju opklada iz kladionice ako:

 1. Opklada se vrši nakon što se događaj već odigrao (kasna opklada)
 2. Kladionica je pogrešila ime tima ili igrača
 3. Opklada se vrši na kvote koje su bile aktivne za događaj pre nego što je započeo, ali je napravljena nakon početka događaja (uživo)
 4. Ako su se pravila događaja promenila, u slučaju da je ta promena pomenuta

Ne preporučujemo resetovanje opklada igrača ako:

 1. Kasno je napravljena opklada na događaj koji se nije završio. Na primer, ako se igrač kladi na više od 2,5 gola nakon postignutog gola, ali pre nego što su kvote ažurirane. Ova opklada se mora ažurirati u odnosu na kvote na tržištu nakon postizanja gola (ne resetovati!).
 2. Opklada se vrši na kvote u kojima postoji greška kladionice. Takva opklada mora biti ažurirana u odnosu na tržišne kvote za ovaj događaj.

Sve vraćene/ resetovane opklade moraju se vratiti u roku od 3 dana nakon završetka događaja. Međutim, shvatamo da se to ponekad može dogoditi i kasnije, i to ne greškom kladionice.

Sankcije protiv igrača

Smanjenje maksimalnog uloga („ograničenje“ računa)

Mi iz «Rejting Kladionica» nismo protiv smanjenja maksimalnog uloga. Ali takvo smanjenje ne bi trebalo da se vrši na računima koji zahtevaju prevrtanje (turnover). Ako kladionica smanji maksimalni ulog, zahtev za prevrtanjem dobitaka treba ukloniti i kupcu treba omogućiti da povuče svoj novac bez dodatnih prepreka ili naknada.

Povećanje marže (lošije kvote)

Povećanje marže vodi do pogoršanja kvota za igrače, za dato tržište. Kladionice vrlo retko preduzimaju takav korak. Ako se to dogodi – ne ulažemo prigovor, sve dok nije povezan sa računom koji ima zahtev za prevrtanje (turnover). Kako se marža povećava, svi zahtevi za prevrtanje dobiti moraju se ukloniti, a kupcu omogućiti da povuče svoj bilans.

Blokiranje bilansa, oduzimanje dobiti ili dela bilansa

Takve sankcije protiv igrača smatramo prihvatljivim kada:

 1. Igrač odbija da se verifikuje
 2. Igrač šalje lažne dokumente
  • Ako igrač insistira da su verifikacioni dokumenti validni, to se mora dokazati. Postupak koji prihvatamo za dokazivanje validnosti dokumenata je slanje overenih kopija poštom na fizičku adresu kladionice.
 3. Prevara sa kreditnim/ debitnim karticama
 4. Opklade na dogovorene utakmice
 5. Dokazano korišćenje više računa od strane igrača. Ako kladionica smatra da igrač koristi više računa, to nije dovoljno za oduzimanje stanja ili dobitaka dok to ne dokaže:
  • Igrač priznaje da koristi više računa
  • Korišćenje istog metoda za plaćanje na više računa
  • Korišćenje iste IP adrese ili istu taktiku klađenja

Oduzimanje bonusa

Ova kazna je prihvatljiva ako:

 1. Bonusi ne pripadaju igraču ili određenoj grupi igrača, već su plaćeni greškom.
 2. Ako pravila kladionice kažu da je bonus ograničen na jednu IP adresu, domaćinstvo, računar itd. – ne protivimo se oduzimanju bonusa ako postoji kršenje ovog pravila. Ali prihvatljiva je samo konfiskacija bonusa ili iznosa koji je proporcionalan bonusu. t.j. – ako igrač dobije bonus od 100% na depozit – normalno je da se konfiskuje iznos koji ne prelazi polovinu dobiti, jer se druga polovina osvaja klijentovim sopstvenim novcem.
 3. Dobici zarađeni uz pomoć bonusa, suprotno pravilima kladionice, takođe mogu biti oduzeti.

Povećanje vremena za prihvatanje opklada uživo

Nismo protiv povećavanja vremena za prihvatanje opklada uživo.

Ručno prihvatanje opklada

Ne protivimo se ručnom prihvatanju opklada, sve dok se to ne odnosi na račune na kojima postoji zahtev za prevrtanje dobitka. Ako se to dogodi za takav račun – treba ukloniti sve zahteve za prevrtanje dobitka i omogućiti kupcu da povuče svoj bilans.

Zahtevanje naknada za depozite/ isplate

Ova kazna je prikladna kada se dokaže da igrač koristi više računa.

Postupci

Verifikacija

 1. Provera dokumenata (identitet, adresa) mora biti završena u roku od 2 nedelje.
 2. Nepotrebno odlaganje ovog procesa smatraće se kršenjem naših preporuka kladionici.
 3. Ako je prilikom registracije pogrešno napisan datum rođenja ili ime, ali ne postoji drugi korisnički račun sa sličnim podacima – mora se izvršiti verifikacija i ispraviti greške.
 4. Ako se tokom registracije namerno unose netačni podaci kako bi se izbeglo otvaranje takvih računa – normalno je da račun bude blokiran.

Plaćanja

Verifikacija podataka igrača u kladionici, prema načinu plaćanja:

Preporučujemo da proverite da li su nalog kladionice i kartica/ bankovni račun/ e-novčanik u posedu iste osobe – što treba izvršiti prilikom prvog pologa na računu.

Ako ovo nije potvrđeno depozitom, neslaganje podataka ne bi trebalo da bude razlog za oduzimanje dobiti, osim ako:

 • Postoje depoziti na drugim računima sa istog načina plaćanja (što znači – koristite više računa)
 • Postoji prevara sa kreditnom karticom (korišćena je nečija kartica itd.)

Isplata dobiti

Dobitak treba uplatiti na račun/ karticu sa kojom je izvršen depozit. Izuzeci se prave kada nije moguće platiti dobitak na metod plaćanja sa kojeg je izvršen depozit (postoje načini koji se mogu koristiti samo kao depozit, ali ne i za povlačenje).

Maksimalni dobitak

Iznos maksimalnog dobitka/ maksimalne isplate mora biti naveden u pravilima kladionice. Ako se dobit isplaćuje na rate – prihvatamo ovo kao kršenje preporuka kladionice. Izuzeci su slučajevi kada se iznos ne može platiti odjednom zbog ograničenja u načina plaćanja na koji se isplaćuje dobit.

Rok isplate

Uplate na platnim sistemima kao što su Skrill, NETELLER i drugi. mora biti odobren u roku od 1 dana.

Uplate na kreditne kartice i bankovne račune moraju se izvršiti u roku od 7 radnih dana.

Podrška

Protiv naših preporuka je da kladionice:

 1. Vređaju igrače
 2. Ismevaju igrače
 3. Razgovaraju sa igračima o temama kao što su politika, religija ili druge teme koje nisu povezane sa njihovim pitanjima ili opkladama
 4. Odlažu odgovor više od 1 dana nakon pitanja
 5. Ne pošalju uopšte odgovor
 6. Koristite delove pravila kladionice da bi odgovorili bez objašnjavanja igraču u kakvom su odnosu sa njegovim slučajem
 7. Daje pogrešne informacije

Istorija/ reputacija kladionice

Da bi kladionica dobila ocenu 4, mora da je bila na tržištu najmanje 2 godine i sve povezane žalbe moraju biti rešene/ zatvorene.

Da bi kladionica mogla da uđe u grupu onih sa rejtingom 5, oni moraju biti na tržištu najmanje 5 godina i sve žalbe moraju biti rešene/ zatvorene.

Promene rejtinga/ ocena

Podizanje rejtinga kladionice je moguće samo ako su sve žalbe trenutno rešene/ zatvorene.

Svaka kladionica može da poveća rejting ako se pridržava gore navedenih preporuka, čak i ako je i ranije bila na našoj „crnoj listi“.

Rejting kladionica sa ocenama 4 i 5 može se smanjiti, čak i ako samo jedna žalba nije dozvoljena.

Rejting kladionica sa ocenom 3 može se smanjiti u slučaju grubih prekršaja – nezakonitog oduzimanja, blokade računa i neplaćanja/ prekomernog odlaganja isplate dobitaka.

Principi pravičnosti i ispravnosti

U gore opisanim slučajevima vodimo se principima pravičnosti i istinitosti. Iz Rejting kladionica zadržavamo pravo da dopunimo našu listu preporuka. Ako slučaj nije pomenut i verujemo da je kladionica postupila pogrešno – uvek ćemo to uzeti u obzir.

Nije nam cilj da sudimo šta je dobro ili loše. Cilj nam je da damo tačnu ocenu svakoj kladionici – koja je ujedno i poređenje različitih kladionica. Igrači imaju pravo da biraju na kojim veb lokacijama će igrati, a naša uloga je da procenimo rizike i ocenimo svaku kladionicu – u poređenju sa drugima.

 

Pronašli ste grešku?Prijavite je
Komentari