Markovljev lanac

Vladica Aleksov
Markovljev lanac je niz slučajnih događaja sa ograničenim brojem mogućih ishoda, u kojima budućnost zavisi od trenutnog stanja, ali ne zavisi od prošlosti.

Sadržaj

Markovljev lanac, ili kako ga još nazivaju Markovljev proces, zauzima jedno od centralnih mesta u teoriji slučajnih procesa. Teorija slučajnih procesa je nauka koja proučava modele slučajnih pojava u dinamici njihovog razvoja.

Proces se naziva Markovljevim ako u bilo kojem trenutku verovatnoća stanja sistema u budućnosti zavisi samo od trenutnog stanja sistema i ne zavisi od toga kako je sistem ušao u to stanje.

Markovljev lanac se može objasniti na primeru lanca reči. Na primer, u članku na sportskom sajtu je mnogo verovatnije da će se reč „kazneni“ pojaviti iza reči „udarac“ nego reči „mađioničar“. Ili još jasnije, posle reči „mađioničar“ veća je verovatnoća da ćete sresti reč „Mesi“ ili „Ronaldo“ nego reč „Degenek“.

Markovljev lanac koristi se kao jedna od metoda predviđanja u različitim oblastima: ekonomskim, društvenim, političkim, finansijskim, u analizi i obradi teksta i u druge svrhe.

Pronašli ste grešku?Prijavite je
Komentari