Martingale (strategija sustizanja)

Vladica Aleksov
Martingale strategija udvostručavanja počinje kao strategija klađenja na ruletu (sa šansama 50/50) u kojoj se nakon svake izgubljene opklade, iznos sledeće opklade udvostručuje dok se opklada ne dobije. Dakle, gubici se vade, a dobitak je suma prve opklade u seriji. Strategija je poznata i pod drugim nazivima, kao što je strategija sustizanja, posebno kada se koristi za sportsko klađenje, ali princip je isti. Većina kladionica dozvoljava korišćenje strategije jer, s matematičke tačke gledišta, igrač često dobija manje, ali kada izgubi, može izgubiti mnogo.

Sadržaj

Klasičan primer Martingalea iz ruleta:

Ulog  5 000 RSD na crveno, gubitak
Ulog  10 000 RSD (2 x 5000) na crveno, gubitak
Ulog  20 000 RSD (2 x 10 000) na crveno, dobitak

Kao rezultat, igrač ostvaruje profit od 40 000 RSD, koji pokriva gubitak od 35 000 RSD pre toga, ostavljajući neto profit od 5 000 RSD

Ko može koristiti Martingale strategiju

U teoriji, ova strategija je nepobediva.

Ako imate neograničeno vreme i novac za nastavak klađenja – doći će trenutak kada je opklada dobitna, a iznos prve opklade će biti neto profit. U stvarnosti, međutim, postoje neke posebnosti. Ako nemate sreće i skupite nekoliko izgubljenih opklada zaredom – iznos opklade raste vrlo brzo. Na primer – ako počnete sa opkladom od 100 RSD i izgubite 5 puta zaredom, onda šesta opklada mora biti 6.400 RSD! Iskusni igrači pričaju kako postoje slučajevi u kojima ista boja pada više od 15 puta zaredom.

Shodno tome – može se desiti da igrač nije spreman (nema dovoljno novca za nastavak) da dođe do dobitne opklade, ili nakon niza neuspešnih opklada – da odstupi od strategije, što će dovesti do gubitka..

Dakle, ako želite isprobati Martingale sistem, najbolje je pronaći kazino koji dozvoljava vrlo niske crne/crvene opklade. Ovo je obično način na koji se kazina nose sa ovom strategijom – minimalni ulog je visok i nakon serije izgubljenih okretaja, jednostavno nemate banku da udvostručite sledeću opkladu.

Nadoknaditi zaostatak u sportskom klađenju

Ova strategija je ista kada je u pitanju sportsko klađenje, ali trik je u tome što igrač mora imati na umu koeficijente svake opklade kako bi tačno odredio koliko će uložiti. Na primer – popularno je igrati ovu strategiju kada se kladite na nerešeno. S obzirom na to da su kvote za X obično iznad 3 – iznos opklade neće rasti tako brzo kao u ruletu, gde je kvota 2.

Sledeća formula se koristi za izračunavanje opklada:

gde je:

C – iznos opklade koji tražimo (koliko treba da uložimo?)

X – iznos procenjenog dobitka prve opklade (ili drugim rečima – iznos koji igrač želi osvojiti na kraju)

Y – zbir svih prethodnih gubitaka

Коеф. – koeficijent/kvota opklade

Dakle, ako je prva opklada bila 100 RSD uz kvotu 2, dobit bi bila 100 RSD. (X). Ako je prva opklada bila gubitnička i još nekoliko izgubljenih 300, tada je Y 400 (300 + 100 izgubljeno od prve opklade). Ako je kvota opklade koju smatramo 3, tada formula postaje: 100 + 400 / (3-1) = 500/2 = 250 RSD za ovu opkladu, prema Martingale strategiji.

Martingale za različite sportove

Postoji mnogo sportova i tržišta na kojima je ova strategija prikladna. Uopšteno govoreći, tražimo one koji imaju stabilnost i istrajnost. Evo nekih od najpopularnijih:

Fudbal

Strategija udvostručavanja je veoma popularna u fudbalskom klađenju, ne samo zato što je ovaj sport broj 1, već i zato što u fudbalskom klađenju kladionice dozvoljavaju najveći iznos opklade (limiti su najviši). Ovo je posebno važno za ovu strategiju, jer veličina uloga raste vrlo brzo ako postoje uzastopni gubitnički ulozi. Shodno tome – ako imamo maksimalan ulog i moramo ga premašiti – ne postoji pravi način da implementiramo strategiju.

Tenis

U tenisu je maksimalna opklada takođe visoka, posebno na Grand Slam turnirima – što je dobar preduslov za uspešnu implementaciju strategije. Postoji i širok spektar opklada protiv favorita, što je takođe plus.

Trke

U poslednje vreme su konjske trke (ili trke hrtova) takođe popularne među igračima koji koriste ovu strategiju, jer postoji širok raspon opklada na svaku trku.

Taktika fudbalskog klađenja (pre-match)

U fudbalu postoje i druge zanimljive karakteristike u implementaciji strategije i dobro ih je pogledati posebno:

Opklade manje/više golova

Prednost igranja manje/više golova je u tome što je ovu vrstu opklade relativno lako analizirati. Ako igrate napadačke ekipe koje puno postižu, logično je očekivati ​​golove na utakmici. Takve utakmice se biraju i čeka se dobitna opklada, čak i ako postoji niz utakmica u kojima se golovi ne postižu zbog propusta ili drugih razloga. Isto važi i ako se izaberu odbrambeni timovi i kladi se na minimalan broj golova.

U igri golova u meču „više“ – posebno su zanimljiva prvenstva Holandije (posebno druge lige), Belgije, niže lige Norveške. A kada želite igrati na „manje“ golova u  meču, mnogi idu u 2. ligu Argentine ili prvenstvo Alžira. Naravno, kladionice prijavljuju prosečan broj golova na ovim prvenstvima i ponekad su kvote prilično niske. Ali ništa ne sprečava u takvim slučajevima da povećamo rizik i kladimo se na 3,5 ili ispod 1,5 gola ako želimo veće kvote za našu strategiju.

Opklade na krajnji rezultat

Najpopularnija taktika kod opklada na konačan ishod je klađenje na nerešen rezultat datog tima. Očekivanja su da će svaki tim, pre ili kasnije, bez obzira na to koliko je dobar, remizirati, a obično su šanse za X prilično visoke. Međutim, ovakav pristup ima ozbiljnu manu – a to je da do sledećeg meča tima moramo čekati danima ili nedeljama.

Druga taktika koja se koristi kod Martingalea je klađenje na favorite kao gost – na primer, zamislite Barselonu kao gosta Valensiji ili Čelzi kao gost Evertonu. Ovi mečevi obično imaju dobre kvote za pobedu gosta, uprkos razlici u timskim klasama.

Opklade na crveni karton

Ove opklade su takođe prikladne sa Martingale strategijom. Tražite utakmice sa posebnim nabojem, mržnjom među navijačima, derbijema kao što su Partizan – Crvena Zvezda, Inter – Milan, Levski – CSKA, Roma – Lacio itd.

Taktika fudbalskog klađenja (uživo)

Kada koristimo ovu strategiju za klađenje uživo – popularno tržište je gol u prvom poluvremenu. Ako očekujete 2, 3 ili više golova na utakmici, ali nijedan pogodak nije postignut do 20. minuta – obično kvota skoči na 2 ili više (za gol u prvom poluvremenu). Tada se možete kladiti na više od 0,5 golova u poluvremenu.

Na isti način možete nastaviti sa opkladama u drugom, ako prva opklada nije izašla itd.

Druga primena strategije za klađenje uživo je u odbojci. U gejmu sa rezultatom 23-23 – kladite se na manje od 48,5 poena (tj. sa očekivanjem da će jedan tim uskoro odneti pobedu). Zatim, ako postane 24-24 – kladite se na ispod 50,5, itd. Međutim, ne preporučujemo ovaj pristup, jer čak i ako je vaša banka dovoljno velika, u odbojci – možete brzo postići maksimalnu opkladu i strategija će propasti. I sami smo svedočili utakmici koja je završila rezultatom 39:37, a rekord je 54-52! Ne postoji maksimalni ulog koji bi pokrio tako povećan iznos dotične opklade.

Još jedno popularno tržište su brejkovi u tenisu. Ideja je da će pre ili kasnije jedan igrač napraviti brejk. Ovde, međutim, treba imati na umu da igrači moraju biti pažljivo odabrani – jer dobri serveri često dovode setove do tiebreak-a, pa tako vaša banka može završiti sa velikim brojem uzastopnih gizgubljenih opklada.

Na kraju krajeva, najvažnija stvar u strategiji klađenja (Martingale) je da budete pažljivi sa svojom bankom za klađenje i maksimalnom opkladom na tržištu na kojem igrate. Događaju se serije neuspelih opklada i vrlo je važno znati na koliko njih ste spremni.

Pronašli ste grešku?Prijavite je
Komentari