Opklade PROTIV nerešenog

Vladica Aleksov
Ova strategija je za igrače koji koriste berze za klađenje kao što je Betfair. Ova metoda klađenja je stara, ali na internetu ima vrlo malo informacija. Ne postoje preporuke kako postupiti u određenim situacijama, pogotovo ako golovi na utakmici nikako ne padaju. Ovde, međutim, detaljno razmatramo sve korake.

Sadržaj

Recimo da su opklade napravljene na Betfairu, na konačan ishod meča. Važno je zapamtiti da nas u ovoj strategiji zanimaju opšti principi, a ne konkretna situacija. Neki mečevi mogu imati vrlo neočekivani razvoj događaja, ali ideja je da principi i napredak utakmice minimiziraju uticaj neočekivanog razvoja događaja na konačni rezultat klađenja za nas.

Preporuke / principi

 1. Kladite se protiv nerešenog rezultata u utakmicama u kojima dobro poznajete timove
 2. Birajte utakmice u kojima očekujete puno golova
 3. Kvote za favorita ne bi trebalo da pređu 2
 4. Koeficijent za X ne sme biti veći od 4,2
 5. Tržište mora biti popularno (da ima likvidnost – kako bi vaše opklade na Betfair berzi bile „dobrodošle“). To možete utvrditi traženjem utakmica na koje je uloženo najmanje 100.000 RSD.  (ukupan iznos opklada se vidi u betfair-u za svaki meč).

Koraci:

 1. Ako favorit vodi u rezultatu – zatvaramo opkladu (povlačimo profit)
 2. Ako autsajder vodi – čekamo 15 minuta.
 3. Ako se rezultat tokom tog perioda ne promeni – zatvaramo opkladu s funkcijom Cash Out , obično je gubitak mali.
 4. Ako autsajder postigne drugi gol u ovih 15 minuta – izvlačimo dobitak.
 5. Ako favorit izjednači – čekamo. Ako nema više golova do trenutka kada kvota za remi postane 2 – zatvaramo opkladu na poraz.
 6. Ako nema golova do trenutka kada kvota za remi postane 2 – zatvaramo opkladu sa gubitkom. To se obično dešava oko 60.-70.tog minuta.

U praksi

Pogledajmo detaljno. S obzirom da dobro poznajete timove – možete proceniti šanse za postizanje golova na utakmici. A da bi ova strategija bila uspešna, potrebni su nam golovi na utakmici.

Prema našem iskustvu – najbolji rezultati ove strategije se zapažaju u utakmicama Bundeslige i Eredivisie u Holandiji, kao i mečevima između starih rivala u Engleskoj – poput Čelsija – Arsenala itd. Obično je poželjno da favorit igra pred svojom publikom gde je veća šansa za vođstvo (tražimo uglavnom vođstvo u rezultatu favorita).

Obratite posebnu pažnju na tačku 5 preporuka. Nemojte birati utakmice u kojima nema dovoljno novca na tržištu, jer će to često izneveriti inače uspešnu strategiju. Na primer – imamo iskustva s ovom  strategijom sa kasnim večernjim utakmicama u Južnoj Americi, tako da se možemo kladiti na više utakmica i zaraditi više novca. Ono što se dešava je da se sve razvija savršeno – favorit vodi, ali koeficijent za X ne skače, već se smanjuje, samo zašto nema novca na ovom tržištu – i ne možemo da ostvarimo profit. Ne propustite tačku broj 5.

Navedimo primer utakmice Brighton – Chelsea:

Ne očekujemo mnogo golova u ovom meču i sa ove tačke gledišta to nam se baš i ne sviđa, ali – matematički, svi uslovi su tu, što je još važnije.

Kvota za favorita Chelsea je ispod 2, na remi ispod 4,2 , ima mnogo više od 100.000 RSD. uplaćeno na ovu utakmicu.

Kladimo se PROTIV nerešenog rezultata sa kvotom 4. Uz opkladu od 500 RSD. – novac koji rizikujemo da izgubimo je 1500 RSD. U nastavku gledamo različite scenarije kako se utakmica može razviti i kako reagovati na svaki od njih:

1. Chelsea je poveo, zbog čega je koeficijent za nerešeno značajno skočio. Shodno tome – zatvaramo opkladu na profit.
2. Brighton je poveo.

 • Ako niko ne postigne gol u narednih 15 minuta – zatvaramo opkladu. Obično u takvom razvoju beležimo vrlo mali, beznačajan gubitak.
 • Brighton postiže drugi gol – zatvaramo opkladu na profit.
 • Chelsea izjednačuje.
  • Čekamo. Ako niko ne postigne gol dok šanse za remi ne padnu na 2,0 – zatvaramo opkladu na gubitku.
  • Čelsi je postigao još jedan gol i poveo. Zatvaramo opkladu na profit.
  • Brighton je ponovo poveo. Zatvaramo opkladu. U zavisnosti od minute utakmice – imaćemo mali dobitak ili mali gubitak.

3. Nema golova u prvom poluvremenu. Čekamo gol, ali ako ne padne do trenutka kada kvota za X padne na 2 – moramo zatvoriti opkladu na gubitku. Najčešće se to dešava između 60. i 70. minuta. Iako je to za nas najgori mogući razvoj događaja – gubitak obično nije veći od 30%.

Većina utakmica, ako dobro odaberemo, razvijaće se po prvim najpovoljnijim scenarijima. U slučajevima kada dođe do iznenađujućeg razvoja – gubici nisu veliki. Uopšteno, dobit od uspešnih utakmica mora premašiti gubitke od neuspešnih.

 Psihološke karakteristike

Uz gore navedene preporuke, pogledajmo neke važne psihološke aspekte:

 1. Neke utakmice su posebno neugodne, favorit pogađa prečku, promašuje prilike. Važno je reagovati smireno i gledati na svaki meč kao na jedan od stotina ili čak hiljada koraka do uspeha.
 2. Čak i kada dođe do niza neuspešnih mečeva – nemojte se zavaravati da žurite i uključujete neprikladne utakmice, samo da biste brzo vratili novac. Sledite preporuke i korake strategije.
 3. Dok gledamo utakmicu možemo odlučiti da ne zatvorimo opkladu nakon gola favorita. Mnogi od nas su u iskušenju da čekaju drugi gol, samo da bi zaradili više novca. Nemojte to raditi – kao što možete više profitirati, tako se dešava da drugi tim izjednači, a mi upišemo gubitak. Strategija nije optimalna ako na ovaj način menjamo odluke.
 4.  Ne osiguravajte i ne kladite se na 0:0 pre utakmice. Ovo ne poboljšava strategiju.
Pronašli ste grešku?Prijavite je
Komentari