Strategija za klađenje na duplu šansu

Vladica Aleksov
Često se dvoumimo u odabiru prognoze za konačni ishod – bilo zbog forme domaćina ili gostujućeg tima; ili zbog prisustva povređenih igrača u timovima; ili zbog faktora kao što su vremenski uslovi, odsustvo navijača na stadionu; ili druge okolnosti više sile.

Sadržaj

Ova naša kolebanja u većini slučajeva imaju rešenje i to u jednoj od opcija koje nude kladionice –  „Dupla šansa“

Šta je dupla šansa?

Klađenje na „Konačan ishod utakmice“ ili „Rezultat poluvremena“ nekog događaja u gotovo svim sportovima nudi tri tržišta: „Pobeda za domaćina“, „Nerešeno“ i „Pobeda za gosta“. U ovom članku ćemo obratiti pažnju na opklade za fudbalske utakmice, u kojima su tržišta za klađenje na „Konačan Ishod“ i „Rezultat na poluvrijemenu“ 1, X i 2 i njihove ekvivalente – „Dupla šansa 1. poluvreme“ i „Dupla šansa Krajnji rezultat“.

Opcija „Dupla šansa“ nam omogućava da se istovremeno kladimo na dva konačna ishoda nekog događaja, bilo da se radi o „prvom poluvremenu“ ili „konačnom rezultatu“. Odabirom ovog tržišta smanjuje se mogućnost gubitka opklade. Naravno, kvote za „Duplu šansu“ su znatno niže za svaki događaj, u odnosu na klasičnu opkladu na konačan ishod meča.

Vrste duple šanse

Tradicionalno, opklade na „duple šanse“ služe za konačan ishod utakmica, ali su i dobra alternativa za rezultat do pauze. U kontekstu „konačnog izlaza“ meča, „dupla šansa“ izgleda ovako:

  • 1X – ako smo odlučili da se kladimo na pobedu domaćina u utakmici, ali još uvek malo oklevamo da li će se tim izboriti sa svojim protivnikom i da li će kao konačni ishod biti X, ovo je opcija koju možemo izabrati. Na ovom tržištu, ako domaćin dobije utakmicu ili završi nerešeno, naša opklada će biti dobitna. Jedini način da izgubite opkladu je ako gostujući tim dobije meč.
  • X2 – tržište je identično 1X. Razlika je u tome što se ovde kladimo na ekipu kao gost, ili nerešeno. Opklada je gubitna ako domaćin pobedi.
  • 12 – tržište nam nudi da se kladimo na pobedu domaćina ili gosta. U slučaju nerešenog rezultata u meču, naša opklada će biti gubitna.

Slike ispod ilustruju kako izgledaju i kako se formiraju kvote za „Duple šanse“, odnosno za meč sa jednakim kvotama, odnosno u meču sa jasnim favoritom. Evo nekih od kvota najboljih kladionica.

dupla šansa

Na slici 1 imamo utakmicu u kojoj se, prema kladionicama, meč ima verovatnoću razvoja u sva tri moguća ishoda – 1, X i 2. Shodno tome, kvote za duplu šansu su prihvatljive i lako se mogu kombinovati na tiketu sa drugim utakmicama ili u pojedinačnoj opkladi sa većim iznosom. Sa ovako formiranim koeficijentom za „Konačan ishod“, kvote za „Duplu šansu“ su oko 50% niže.

dupla šansa izraženi favorit

Na slici 2 imamo okršaj sa jasnim favoritom – respektivno, kvota na pobedu domaćina je 1,28. U ovom slučaju, ako odlučimo da se kladimo na „Duplu šansu – 1X“ dobijamo koeficijent nešto veći od 1,04. Opklada za takav koeficijent je apsolutno besmislena, jer čak i ako se kladimo na 100 000 RSD, naš profit će biti samo 4 000 RSD. Ovde dolazi pitanje – „Vredi li rizikovati da izgubite 100.000 RSD da biste osvojili 4 000 RSD?“ – Odgovor je odlučno ne. U slučaju okršaja sa tako jasnim favoritom, „Dupla šansa“ se može iskoristiti na drugi način, ali za to u daljem tekstu.

Dupla šansa u 1. poluvremenu

Zanimljiva opcija opklade je dupla šansa u prvom poluvremenu. Ako se dve ekipe suprotstave jedna drugoj, što statistički često bude nerešeno u prvom poluvremenu, možemo sa sigurnošću verovati opkladi sa „Duplom šansom“.

Na slici je prikazan meč sa jednakim koeficijentom za „Konačan ishod“, kao i kvotom za standardnu ​​“Duplu šansu“:

dupla šansa

Druga slika pokazuje  formiranje kvote za „Duplu šansu 1. poluvreme“:

poluvreme dupla šansa

Očigledno je da su kvote za „Konačan ishod – dupla šansa“  veće od njihovih ekvivalenata do pauze meča. Važno je napomenuti da je kladionica snizila kvote u kojima je jednakost prisutna kao opcija na tržištu. I logično – često se mečevi završavaju bez pobednika na poluvremenu i formiraju strateški nerešeno.

Međutim, kvote za „Duplu šansu – 1. poluvreme“ nisu loše za kombinacije više mečeva, ali moj savet je da se fokusirate na tržište za „Konačni izlaz“ – zapravo, ishodi mečeva do pauze su često totalno nepredvidivi.

Vrste duple šanse/kombinacije sa drugim tržištima

Tržište „Dupla šansa“ minimizira verovatnoću gubitka naše opklade, ali u odnosu na odgovarajuću cenu – niže kvote. U sledećim redovima ćemo pogledati kada, kako i pod kojim okolnostima možemo izvući maksimum iz korišćenja tržišta  „Dupla šansa“, kao i moje lične preferencije za korištenje tržišta.

Pored klasične tri opcije tržišta „duple šanse“, postoje kombinovana tržišta između „duple šanse“ i „broja golova“, odnosno „duple šanse za oba tima za postizanje gola“. Uz ove dve opcije, kvote su drastično veće u većini slučajeva, jer predviđamo nekoliko tržišta odjednom.

Dupla šansa i ukupan broj golova

Jedna od mojih omiljenih kombinacija „duple šanse“ sa drugim tržištima. Prednost ove kombinacije je u tome što se čak i uz niske kvote standardne „Duple šanse“ u kombinaciji golova, koeficijenti značajno povećavaju. Naravno, kao i kod svake druge kombinacije tržišta, rizik je veći, ali uz uspešnu prognozu, profit raste.

dupla šansa i golovi

Kao što možete videti na slici, kombinacija „Duple šanse i broja golova“ nudi nam mnogo više različitih kvota – kako za pojedinačne tako i za višestruke opklade. Uz pozitivnost, možemo izabrati veće kvote u odnosu na standardno tržište duple šanse, posebno u slučaju sa slike na kojoj je tim domaćina izraziti favorit.

U zavisnosti od naših preferencija i odnosa prema utakmici, možemo se kladiti na 1X ili 12, a njima dodati prognozu prema našim očekivanim pogocima u meču. Možemo odlučiti i rizikovati kladeći se na tim kao autsajdera u utakmici. Ovakvi rizici nisu loša ideja, ali za njih u narednim redovima.

Izbor golova manje/više često se proteže na manje/više 4,5 na tržištima pre meča. Sa više golova nakon početka meča, kladionice nude kombinaciju „duple šanse i broja golova“ i ispod/više od 5,5 golova; ispod/više od 6,5 golova itd.

Dupla šansa i oba tima daju gol u 1. poluvremenu

Jedna od najrizičnijih kombinacija ako odlučimo kombinovati “Duplu šansu” s drugim tržištem. Rizično u smislu klađenja na golove u 1. poluvremenu. Zaista, rizik je vredan toga, u poređenju sa kvotama koje nude kladionice, ali u stvarnosti je šansa da se to dogodi u prilično malom procentu susreta.

Ipak, opklada na bez golova  u 1. poluvremenu pored poznate „Duple šanse“ donela bi nam dobru kvotu, pogotovo ako se odlučimo  u kombinaciji.

Dupla šansa i oba tima daju gol u 2. poluvremenu

Zanimljivo tržište na kojem se možemo kladiti na utakmice u prvenstvima, koje tradicionalno golovi padaju u drugom poluvremenu. Moja omiljena prvenstva za ovu vrstu predviđanja su uglavnom skandinavska, jer u 80% slučajeva golovi padaju u drugom poluvremenu. Ostala prvenstva na kojima možemo iskoristiti tržište su Češka, Austrija, neke švajcarske lige, a zašto ne i nemačka Bundesliga, gde  tradicionalno pada puno golova.

Kao što vidite na slici – kvote nisu loše, posebno za pojedinačnu opkladu sa više novca.

Dupla šansa i oba tima daju gol

Još jedno zanimljivo tržište sa duplom šansom. Ovde, pored klasične opklade za „Duplu šansu“, predviđamo da li će biti pogodaka na obe strane.

Opklade na gol/gol (poznatije po svom žargonskom nazivu) često su prilično podmukle. Bez obzira na formu protivničkih timova, često se dešavaju iznenađenja i možemo izgubiti inače dobitnu opkladu  upravo zbog predviđanja pogodaka u oba gola, ili nijednog. Moj savet je da budete oprezni s korišćenjem ove opcije i radije se fokusirati na broj pogodaka. S pozitivne strane, međutim, kvote su primamljive.

Dupla šansa (1. poluvrijeme) i oba tima daju gol

Jedno od najtežih tržišta i po mom mišljenju najmanje korišćeno. Teško je sa stanovišta ispravnog predviđanja ishoda prvog dela susreta. Koeficijenti  vrede, ali rizik je više nego ogroman.

Dupla šansa + Ukupno

Kombinacija tržišta je dostupna u ruskoj kladionici 1xBet. Razlika između kombinacije i ponuda sa drugih sajtova je u tome što ovde mogu kombinovati samo 1 ili 2 u „Duploj šansi“. X je uklonjen kao opcija, ali čak i bez njega kvote su vredne pažnje.

Dupla šansa + ukupno

Raznolikost tržišta za „Duplu šansu“ na svim stranicama je prilično razvijena i kao što se vidi iz priloženih snimaka, čak i najizbirljiviji ljubitelji sportskog klađenja mogu pronaći „svoje“ tržište među ogromnom ponudom opcija.

Moj savet je da se fokusirate na opklade „Duple šanse i broj golova“ – kvote za njihovo kombinovanje su uglavnom velikodušne i mogu se igrati i kao pojedinačna opklada i u kombinaciji s drugim događajima. Pojedinačna opklada ili kombinacija duple šanse? – u narednim redovima.

Pojedinačna opklada/Singl sa duplom šansom

S obzirom na to da su kvote za klasičnu „duplu šansu“ (bez kombinacije sa drugim tržištima) manje, opcije za pojedinačne opklade, odnosno singlove treba da budu ili sa više novca, ili kako se ja volim kladiti – u mečevima iznenađenja.

Klađenje u potrazi za iznenađenjem

Na kraju prvenstava, kada je šampion već određen, a ostalo je još nekoliko kola do kraja prvenstva, često smo svedoci iznenađenja. I ima neke logike – ako je tim X već postao šampion 5-6 kola prije kraja prvenstva i igra protiv ekipe Y kojoj su hitno potrebni bodovi za opstanak, onda možemo rizikovati i kladiti se na tim koji se bori da preživi sa duplom šansom. Ako su kvote za „Konačni ishod“: 1.: 1.40, X-5.00, 2.: 10.00 i pretpostavimo da su šanse za pobedu tima Y 10.00, „Dupla šansa“ za X ili 2 će biti sa koeficijentom od oko 4.50 – 5.00. Ovo je jedna od mojih omiljenih rizičnih opklada, u kojoj sam više puta uživao u dobicima.

Još jedan slučaj u kojem možemo iskoristiti veće kvote za „Duplu šansu“ su utakmice ekipa učesnica na evropskim turnirima. Često se dešava da tim koji se sprema da učestvuje u utakmici na evropskim turnirima potceni svoju utakmicu u prvenstvu, ili prosto uvedu  kompromisni tim kako bi sačuvao svežinu svojih igrača za evropske utakmice. Više od jednom ili dva puta sam ostvario uspešne opklade na ovom sistemu, a najčešće se ovaj fenomen dešava kod velikih imena kao što su Barcelona, ​​Real Madrid, Juventus, Bayern Minhen i drugi.

Kombinovana opklada na duplu šansu

Naravno, najprepoznatljivija opklada sa „Duplu šansu“ u poslednje vreme je u kombinaciji sa brojem golova. Da li više ili manje zavisi od individualne procene kladioničara, ali u gotovo svim slučajevima formira se kvota pogodna za pojedinačnu opkladu – sa više ili manje novca.

Fiksevi / Sistemi sa dvostukom šansom

Niske kvote na tržištima “Duple šanse” se takođe mogu koristiti na odgovarajući način, ali u najpovoljnijem slučaju – u fiksevima. Formiranje tiketa  sa 4-5 mečeva, od kojih sve sa kvotama od 1,30 do 1,50 može da formira dobru konačnu kvotu, a rizik od gubitka opklade je manji u odnosu na tiket sa tržištima za „Konačni izlaz“.

Naravno, u kombinacijama sa većim kvotama možemo se kladiti na  strategiju – sistematsko klađenje. Nekoliko utakmica sa kvotom preko 2.00 može se kombinovati u sistemu 4/6, na primer, a moje lično mišljenje je da su šanse za uspeh mnogo veće od iluzorne ideje da ćemo iz sistema X-ova postati bogati.

Zaključak

Evolucija sportskog klađenja, a posebno online klađenja, se nastavlja, pri čemu svako od tržišta prolazi kroz jedinstven razvoj. Mogućnosti za kombinacije na najrazličitijim tržištima već su u ogromnim količinama, a same kombinacije sa pozitivnošću nam nude veći koeficijent i veće uzbuđenje prateći razvoj naše opklade.

Dupla šansa – inače zanemareno tržište – već ima svoje brojne mogućnosti za korištenje u raznim kombinacijama, a pored onih navedenih u gornjim redovima, postoji mogućnost kombinovanja sa tržištima kao što je „golgeter“; „Žuti kartoni“; “Korneri” itd. Moguće su kombinacije sa opcijom „Kreiraj opkladu“, ali za nju i mogućnosti koje nudi, očekujte u našim narednim člancima.

Pronašli ste grešku?Prijavite je
Komentari