Ima li još snage Novak Đoković? Srbin nije u ulozi favorita za Rolan Garos!

Rejting Kladionica
Predstoje li teški dani za giganta svetskog tenisa Novaka Đokovića? Ima li još snage da nastavi ka svojim ciljem, a to je da osvoji najviše Grand Slam titula? Ova i druga pitanja postavljaju ne samo teniski stručnjaci, već i obični navijači, koji sa interesovanjem, a verovatno i zabrinutošću, prate šta se dešava oko srpskog tenisera.

djokovic rolan garos

U samo nekoliko meseci dogodile su se mnoge promene koje se mogu nazvati generalnima u Noletovoj karijeri. Prvi put u 86 uzastopnih sedmica, Nole je predao prvo mesto na muškoj rang listi Rusu Danilu Medvedevu. Glavni razlog za to je deportacija iz Australije t.e. ostao je bez učešća na poslednjem Australian Openu, gde je morao braniti 2000 bodova za osvajanje titule 2021. godine. Uz to, Srbin je pre samo nekoliko dana na turniru u Dubaiju izgubio od Jiržija Veselija u četvrtfinalu, što je dodatno otežalo situaciju i nateralo da napusti prvu poziciju na svetskoj rang listi, prepustivši je Medvedevu.

Novak Đoković prvi put posle duže vremena nije favorit pred grend slem turnir – i to na Rolan Garos-u, koji bi trebalo da se održi od 22. maja do 5. juna. Svetske kladionice već su označile Rafaela Nadala kao favorita za titulu.

MELbet daje kvotu 2,07 za titulu Špancu, koji je već osvojio svoju prvu Slam titulu od početka godine, pobedivši u Australiji. Tako je Rafa, uprkos svojih 35 godina (36. će napuniti 3.juna na Rolan Garosu), osvojio 21 grend slem titulu, ostavljajući svojim velikim rivalima Novaku Đokoviću i Rodžeru Federeru po 20 trofeja. Međutim, bitka se nastavlja jer se Nole vraća na teren i već je dobio dozvolu za učešće na Rolan Garosu čak i ako nije vakcinisan.

Od 14. marta će biti promenjena pravila za ulazak u Francusku, što podrazumeva slobodan ulazak u zemlju bez vakcine. Na ovaj način Novak će moći da učestvuje na jednom od turnira na šljaci uoči Rolan Garosa – onom u Monte Karlu (9-17. april). Nole je osvojio 2 titule u Monte Karlu (2013, 2015), dok je apsolutni rekorder sa 11 trofeja Kralj šljake – Rafael Nadal. Španac ima 11 titula u 12 finala, a jedini do sada poraz je od Novaka 2013. godine.

Ali da se vratimo Rolan Garosu, koji će Novaku Đokoviću biti prvi grend slem turnir od njegovog učešća na US Openu prošle godine, kada je izgubio u tri seta od Medvedeva. Zatim je usledila drama sa Australijom u januaru, a zapravo se skoro pola godine kasnije očekuje povratak Noleta na veliku scenu. Međutim, prema kladionicama, Rafael Nadal je, uprkos godinama, i dalje favorit za titulu šljake u Parizu. Đoković je drugi sa kvotom 3,30, a slede Stefanos Cicipas (6,25), Dominik Tim (9,75), još jedan Španac – Karlos Alkaras (13,00) i drugi.

Osim što je vodeći u grend slem titulama (21), Rafael Nadal je i gospodar Rolan Garosa sa svojih 13 trofeja. Naime, u preko 120 godina istorije takmičenja, niko se nije ni približio Nadalovom rekordu sa 13 titula i to u 13 finala! Novak Đoković je 2021. godine osvojio titulu u Parizu, eliminisavši upravo Nadala u polufinalu sa 3:1 u setovima. No, čini se da ni to Noleta ne čini favoritom za ovogodišnje izdanje turnira…

Poslednjih dana, međutim, još jedna je glavna vest o doskorašnjem broju 1 u svetu, a trenutno aktuelnom broju 2 Novaku Đokoviću. Rastanak sa dugogodišnjim trenerom Marijanom Vajdom tema je ne samo teniskim krugovima, već i svetskim sportom. Slovački specijalista svakako je najuspješniji trener u istoriji tenisa, jer je bio deo Noletove ekipe na svih 20 osvojenih slem titula. Tandem je zajedno od 2006. godine, a dve godine kasnije Nole je osvojio svoju prvu veliku titulu. I tako je svih 20 bilo pod vođstvom Marijana Vajde.

Prema rečima Slovaka, njih dvoje su prvi put imali nesuglasica oko toga da li Novak treba da učestvuje na Olimpijskim igrama u Tokiju prošlog leta ili ne. Trener Vaida je insistirao da ne učestvuje, jer će imati veoma težak raspored u svom programu te godine, ali je Đokovićeva želja da osvoji zlatnu medalju za Srbiju prevagnula. Na kraju, Nole je u polufinalu izgubio od budućeg šampiona Aleksandra Zvereva i oprostio se u nadi da će prvi put u istoriji tenisa  osvojiti Golden Slam (četiri grend slem turnira i zlatnu olimpijsku medalju) . Samo Steffi Graf ima takav uspeh.

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt