Srbija sa ogromnom šansom da skine sa trona Španiju u Dejvis kupu

Rejting Kladionica
Dali imamo šanse da osvojimo Dejvis Kup? Naravno kad je Nole tu.

Dejvis kup 2010

Kako se bliži kraj teniske sezone, predstoji najočekivaniji događaj pored grend slem turnira. Dejvis kup je prvi put održan 1900. godine, ali nažalost 2020. nije bilo izdanja zbog pandemije koronavirusa. Prošle godine je postalo jasno da je turnir otkazan, a ove godine počinje 25. novembra i završiće se 5. decembra. Po prvi put, finale će se održati za 11 dana, a ne u tradicionalnih 7 dana. I još jedna promena – turnir će biti u tri različita grada – Insbruku (Austrija), Madridu (Španija) i Torinu (Italija). U Insbruku i Torinu će se odigrati utakmice grupne faze i četvrtfinale. Zatim će se dva polufinalna okršaja i finale održati u Madridu.

Svetske kladionice već su počeli sa prognozama ko će biti novi šampion Dejvis kupa – najvećeg međunarodnog teniskog takmičenja za reprezentacije. Aktuelni šampion Španija lider je u očekivanjima kladionice 1xBet i dobija koeficijent 3,70 za odbranu titule od 2019. godine, kada je u Madridu  pobedila Kanadu sa 2:0. Na drugom mestu ove godine je zvezdani tim Srbije, predvođena svetskim brojem 1 na rang listi – Novaka Đokovića. Srbija dobija kvotu za osvajanje Dejvis kupa – 5,25, ostavljajući iza sebe tradicionalno veoma jake rivale.

Na trećem mestu je Rusija (5,50), sledi Kanada (7,00), Nemačka (10,00) i tek tada se rangira najuspešniji tim u istoriji turnira – SAD sa koeficijentom 12,00, kao i Australija, Francuska, Italija i Austrija.

Teniska reprezentacija Srbije poslednji put je trijumfovala u Dejvis kupu 2010. godine, kada je pobedom u finalu od 3-2 posle velike drame u Beogradskoj areni slavila protiv Francuske. Novak Đoković je tada zabeležio dve pobede u singlu, ali je peti odlučujući meč bio između Viktora Troickog i Mikaela Lodre, koga je Srbin dobio za konačnu pobedu.

U istoriji turnira, koji se održava više od 100 godina, Sjedinjene Američke Države imaju ukupno 32 titule, zatim Australija sa 28, Francuska i Britanija su daleko iza – sa 10. Za samo 21 godinu, Španija je osvojila šest trofeja. To se dogodilo posle 2000. godine, a pre toga tim nije imao uspeha na turniru. Međutim, La Furija je trijumfovala 2000., 2004., 2008., 2009., 2011. i 2019. godine, a poslednje pobede su uvek povezane sa velikim Rafaelom Nadalom. Švajcarska, domovina drugog teniskog giganta, Rodžera Federera, uspela je svih ovih godina (2014) da osvoji samo jednu titulu kada je u finalu pobedila Francusku sa 3-1.

U međuvremenu, svetski lider Novak Đoković potvrdio je učešće na sledećem turniru u Indijan Velsu, koji će se održati od 6. do 17. oktobra u Kaliforniji. Takmičenje je jedno od najuspešnijih u glamuroznoj karijeri Džokera, koji ima 50 pobeda iz 59 mečeva, osvojio je 5 titula. Nole je poslednji put igrao na US Openu, gde je došao do finala, ali je izgubio od Rusa Daniila Medvedeva. Tako nije uspeo osvojiti po prvi put posle Roda Lejvera (1969.) sva četiri grend slem turnira u jednoj kalendarskoj godini. Ako Đoković osvoji titulu u Indijan Velsu, to će biti njegov Masters trofej broj 37, koji će ponovo preteći Rafaela Nadala i postati jedini lider na rang listi po ovom pokazatelju.

Kladionice već čekaju čak i početak sledeće teniske sezone, koja počinje prvih dana nove 2022. godine. Iako ne postoje određeni datumi za prvi grend slem turnir u kalendarskoj godini – Australian Open, nema iznenađenja. Prema 1xBet-u, Novak Đoković je favorit za pobedu u takmičenju i dobija koeficijent 2,24, ostavljajući daleko iza glavnog protivnika poslednjih meseci – Daniila Medvedeva (5,05). Rafa Nadal je treći sa 7,90 i Dominic Thiem (8,00). U ovom trenutku, tri velika – Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković – i dalje imaju isti broj grend slem titula – svaki po 20. Nole je propustio prvu priliku da postane broj 1 u osvajanju slemova, posle poraza finalu US Opena. Dakle, sledeća prilika je u Australiji početkom 2022.

Što se tiče konkurencije između Federera, Nadala i Đokovića, jedna od legendi prošlosti – Mats Vilander, prokomentarisao je: „Biće tako lepo ako njih trojica završe karijeru sa istim brojem titula. Iskreno se nadam da će se to dogoditi…“

 

 

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt