Strategija za klađenje sa Hendikepom

Vladica Aleksov
Jedan od alternativnih načina da se izbegnu klasična tržišta („Konačni ishod“; „Broj kartona“; „Korneri“ itd.) u sportskim događajima je klađenje na Hendikep tržištu. Kroz njega možemo iskoristiti veće koeficijente, kao i širok spektar mogućnosti koje nam pruža.

Sadržaj

Suština Hendikepa

Priroda samog tržišta može se definisati kao uslovna dodana vrednost jednom od učesnika u događaju, što može biti pozitivno ili negativno, dajući prednost jednom od timova. Jednom od učesnika se dodaje (ili oduzima) određeni broj golova, kartona, kornera i sl., najčešće oduzima / dodaje favoritu / autsajderu u korist jedne ili druge ekipe na određenom sportskom događaju.

Hendikep tržište u svom najširem smislu podeljeno je na dva dela – „evropsko“ i „azijsko“, koje ćemo detaljnije razgledati.

Evropski hendikep

Evropski hendikep je lakši od dve vrste hendikepa. Ovde se oduzimanju i dodaju vrednosti celih brojeva, a čak nam i jednostavna matematika može pomoći da razumemo ulog. Primer: Real Madrid igra protiv Alavesa. Kvota za pobedu domaćina je 1,20.

Kvota nam se ne sviđa  i tražimo  hendikep. Kod Evropskog hendikepa, možete birati između tri opcije:

 • Prva opcija je da pobedi Real Madrid sa negativnim predznakom protiv njih, koji bi mogao biti -1; -2; -3 itd. Sa ovom vrstom opklade, Real Madrid mora postići više od negativne vrednosti postavljene na tržištu. Kada se kladite na „-2“ protiv Real Madrida, kvota definitivno vredi – 2.35, ali da bi dobili našu opkladu Real Madrid mora pobediti 3-0, ili ekvivalentan rezultat sa tri gola razlike u svoju korist.
 • Druga opcija – Kao i kod standardnog tržišta za „Konačni izhod“ je za „X“, broj je negativan. U našem primeru, ako Real Madrid pobedi sa jednim golom, a mi se kladimo X sa „-1“, naša opklada je dobitna. Ako Real Madrid pobedi sa dva gola; utakmica završi nerešeno, ili je pobiedi Alaves – naša opklada gubi.
 • Treća opcija – U ovom slučaju će biti dodana pozitivna vrednost za Alaves, ili preciznije – „1; 2; 3“ itd. Ako se kladimo na hendikep Alaves 2, naša opklada će biti dobitna ako Alaves izgubi sa jednim golom, utakmica se završi bez pobednika ili Alaves dobije meč – bez obzira na rezultat. Ako Real Madrid pobedi sa dva ili više golova – naša opklada gubi.

U slučaju negativnog predznaka je hendikep protiv ekipe favorita – ako je u gotovo svim slučajevima, naravno pre početka događaja. Ako autnsajder u meču vodi u rezultatu, tada se shodno tome menjaju i opcije za klađenje sa „hendikepom“.

U događajima u kojima nema jasnog favorita, a šanse za konačnog pobednika su jednake, kvote za hendikep za oba tima su skoro identične, a iz ličnog iskustva preporučujem opklade na susrete sa jasnim favoritom.

Azijski hendikep

Azijski hendikep je široko poželjan izbor za hendikep opklade, a prema mnogim stručnjacima za klađenje, najunosniji. Naravno, specifičnosti tržišta nisu male, ali ulozi mogu biti zaista zanimljivi.

Važno je napomenuti da, za razliku od evropskog hendikepa, ne postoji tržište za X. Iskreno, ova činjenica je pomalo formalna, jer uz određenu opkladu ipak možemo „igrati“ sa mogućim X u meču. Međutim, neosporno je da nam nedostatak treće opcije opklade ide u prilog – naše šanse su 50/50, a nestaju  neke od briga i obzira za favorita u meču itd., što u opkladi sa „Azijskim hendikepom “ možemo eliminirati.

Još jedan zanimljiv aspekt na ovom tipu tržišta je da i ovdje imamo opcije za hendikep sa celim brojevima, ali prednost azijskog hendikepa je u tome što se za razliku od evropskog hendikepa opklada jednostavno poništava ako se hendikep i krajnji rezultat preklapaju. Odnosno, ako se kladimo na „Azijski hendikep: Arsenal – 2“ i Arsenal pobedi svog protivnika sa 2-0, naša opklada se poništava i njen iznos se vraća. Na Evropskom hendikepu naši ulozi gube.

Raznolikost azijskog hendikepa je ogromna, što se može videti na slikama

Na prvoj verziji Real Madrid počinje sa „azijskim hendikepom -2,5“. Potrebna je pobeda Real Madrida od 3:0, ili bilo koji drugi rezultat koji će biti razlika od tri gola. Isto važi i za „-1,5“. Real Madrid će morati da pobedi sa dva gola.

Pored hendikepa na slici, postoje i alternativne opcije koje imaju atraktivnije kvote, ali je rizik veći. Zovu se „split“ i nemaju polovine, već četvrtine, odnosno kombinaciju dve mogućnosti.

Tržište -1,5, -2,0 na nekim sajtovima je predstavljeno kao 1,75. Zanimljivost na ovim tržištima je da postoji opcija da se dobije polovina opklade. Odnosno, ako smo protiv Real Madrida igrali sa „azijskim hendikepom -1,5, -2,0“, ili na nekim sajtovima ponuđenim kao „azijski hendikep – 1,75“ u pobedi ekipe sa dva gola razlike, osvojićemo polovinu mogućeg profita. Ako smo uložili 10 000 RSD. po koeficijentu 1.40, naš dobitak  će biti 12 000 RSD. Ako Real Madrid pobedi sa tri gola, onda će naš profit biti 100%,  – 14 000 RSD.

Hendikep za kartone i kornere

Pored tržišta za „Konačan izhod“ sa „Hendikapom“, vrhunske kladionice nude i tržišta golova, kartona i kornera, čije kvote možemo iskoristiti u potrazi za zanimljivom opkladom i dobrim profitom.

Hendikep za kartone

Kao i kod opklada na konačan ishod sa hendikepom, opcije klađenja su slične – jednom od dva tima se daje određena vrednost kao prednost. Obračun profita je identičan onom za Hendikep za krajnji ishod.

Raznolikost opcija sa „Hendikep za kartone“ nije mala i možemo dobiti mnogo bolje kvote za tržišta, u poređenju sa klasičnim izborom opklada za „Konačni ishod“.

Hendikep za kornere

Još jedna zanimljiva opcija za korištenje hendikepa je za kornere na utakmicama. Mnogo je ljubitelja prognoza sa kornerima, a ovo tržište nam daje više mogućnosti da izbegnemo moguće gubitke u odnosu na klasična tržišta za kornere.

Handikep Osasuna -2 – Na kraju meča Osasuna mora imati 3 kornera više od svog protivnika da bi naša opklada bila dobitna. Uz još dva za Osasunu – naša opklada će biti poništena, jer je „hendikep“ azijski. Kao što se vidi na slici, kladionica nije napisala da li je hendikep azijski ili evropski, ali nedostatak trećeg tržišta za nerešeno sugeriše da je azijski.

Na Handikep Osasuna 0, naša opklada je dobitna ako Osasuna ima više kornera od Getafea – bez obzira na njihov broj. Ako su korneri oba tima jednaki, naša opklada se poništava i iznos opklade se vraća.

Strategije klađenja na hendikep

Svaki zaljubljenik u sportsko klađenje (i profesionalac) ima svoje strategije klađenja, kako za svoj individualni pristup događaju tako i za specifična tržišta koja  koristi. Moji principi klađenja na hendikep su sledeći:

Kada igram sa Hendikepom

 • Jasan favorit u meču – naravno, jedna od najpoželjnijih i najkorišćenijih strategija kada se kladite na hendikep. Ovde, međutim, moramo biti vrlo oprezni s izborom golova s ​​kojima očekujemo pobedu našeg favorita. Mnogo je faktora koji su bitni za utakmicu, a dobro je obratiti pažnju na raspoložive igrače (crveni kartoni, povrede i sl.), kao i na predstojeći program ekipa. Trenutna forma takođe nije za potcenjivanje, ali iz iskustva znamo da ona nije uvek pokazatelj uspešnih utakmica.
 • U potrazi za iznenađenjem – retko da postoji neko ko ne voli da se kladi na iznenađujuće rezultate, pogotovo ako su oni vezani za postizanje željenog profita. Moje lične preferencije su uglavnom pre i posle utakmica ekipa koje učestvuju na evropskim turnirima. Naravno, ovo ograničava opklade samo na klupski fudbal, i to uglavnom na grandove, ali ne jednom ili dvaput sam iskoristio takve situacije. Na primer – Bayern iz Minhena čeka polufinale Lige prvaka protiv Manchester Cityja, a nekoliko dana pre toga gostuje Herti iz Berlina. Logično što bi moglo da se desi jeste da Bayern ostvari skromnu pobedu, ili čak da Herta iskoristi situaciju sa protivnikom i dobije barem bod. U svakom slučaju, iskoristiti hendikep u korist Herte nije loša ideja.
 • Efekat “novog menadžera” je jedna od mojih omiljenih situacija u kojoj koristim hendikep, posebno kod većih imena u klupskom fudbalu. U modernom fudbalu se pojavio trend u kojem fudbaleri kao namerno „jure“ svoje menadžere, a najupečatljiviji primer poslednjih godina je Leicester. Činilo se da su igrači ljubomorni na pažnju koju je dobio njihov šampionski menadžer Claudio Ranieri, a nekoliko meseci kasnije dobio je otkaz zbog ravnodušnosti prema igri lisica. Menadžerski rok se u mnogim slučajevima ogleda u pozitivnom smeru timova i često je prvi susret nakon rokade uverljiv. Nije loše u ovakvim situacijama tražiti pobede s razlikom.
 • Poslednja kola prvenstva – ako ste u potrazi za iznenađenjima – pravo je vreme. Mnoge ekipe (posebno one skromnije) pokazuju na šta su sve sposobne u borbi za opstanak, odnosno u borbi za kvote na evropskim turnirima. U svakom slučaju, opklada sa hendikepom u korist autsajdera na kraju sezone je dobra opcija. Vrlo često  u većini prvenstava šampion je poznat nekoliko kola pre kraja. Često sam se kladio protiv već najavljenog šampiona sa „Hendikepom“, koji mi je donosio dobar profit.

Kada izbeći hendikep

 • Demotivacija tima – Svaki tim ima period pada forme, posebno kada su u pitanju grandovi. Pobede postaju skromnije, a visoke kvote za pobedu sa velikom razlikom u rezultatu mogu nas dovesti u iskušenje da donesemo pogrešnu odluku. Nedavno je postalo „moderno“ da igrači namerno loše igraju kako bi otpustili svog menadžera.
 • Pre i posle evropskih turnira – U ovom slučaju izbegavam klađenje u korist velikih timova na šampionatima, ali ističem predviđanja sa „hendikepom“ u korist slabijih ekipa
 • Loše vreme – Možda zvuči čudno, ali prirodne pojave poput jake kiše ili obilnih snežnih padavina često utiču na igru ​​tima i konačan rezultat.
 • Dueli sa jednakim kvotama – Igrati hendikep u ovakvim mečevima, u kojima nema jasnog favorita, prilično je rizičan poduhvat. Ipak, rizik u derbi utakmicama se isplati

Zaključak

Svet tržišta hendikepa je bogat i raznolik, ali rizik se mora proceniti, kao i mogući ishodi naše opklade, posebno u azijskom hendikepu. Četvrtine u takozvanim „split“ opkladama su podmukle i ispravana matematika opklade je od velike važnosti. Ipak, moj savet je da se kladite na azijski hendikep, jer je mnogo raznovrsniji od evropskog hendikepa, a možemo se i osigurati prilikom klađenja.

Pronašli ste grešku?Prijavite je
Komentari