Velika drama u Srbiji! Ko će postati šampion…

Rejting Kladionica
Gledamo izuzetno zanimljivu sezonu u fudbalskom prvenstvu Srbije. Kako ljubitelji ovog sporta mogu i da pretpostave, opet je reč o večitom dvoboju između dva velikana domaćeg fudbala – Partizana i Crvene Zvezde.

Partizan Zvezda

Bez sumnje, dugogodišnji hegemoni fudbala i ove godine se bore za šampionsku titulu na kraju sezone. Do sada su odigrana 24 kola, a do kraja regularne sezone ostalo je još 6. Nakon njih sledi doigravanje, koje će odrediti šampiona.

Vodeće srpske i evropske kladionice daju skoro jednake šanse za titulu u fudbalskom šampionatu Srbije. Verovatno zbog privremenog prvog mesta Partizan je stekao blagu prednost nad velikim protivnikom i ima kvotu od 1,75 u 22bet-u da postane šampion na kraju sezone. Dok Zvezda ostaje iza „crno-belih“ sa kvotom 2.00. Međutim, vrlo je verovatno da će se ove brojke vrlo brzo promeniti, jer je razlika između dva tima na tabeli samo 2 boda u korist Partizana.

Pre samo nekoliko dana, u poslednjem velikom srpskom derbiju, Crvena Zvezda je ponovo pobedila, čime je sa pet uzastopnih mečeva u svim takmičenjima nastavila svoj niz bez poraza. Partizan je poslednji put pobedio u derbiju u polufinalu Kupa Srbije u junu 2020. Inače, u šampionatu je poslednji uspeh „crno-belih“ bio u jesen 2019. godine rezutatom 2:0.

Broj timova u Superligi Srbije ove sezone smanjen je sa 20 na 16, a razlog je pandemija COVID-19. Pre početka tekućeg prvenstva bilo je predloga da se timovi smanje sa 16 na 14 za narednu sezonu 2022/2023, ali na kraju njihov broj ostaje 16. Tako ekipe igraju dva puta na razmeni gostovanja u 30 kola regularne sezone, nakon čega sledi doigravanje.

Od 2006. godine, kada Srbija ima samostalno fudbalsko prvenstvo (nakon otcepljenja Crne Gore), šampionat su osvajali samo Crvena zvezda i Partizan. „Crno-beli“ imaju blagu prednost sa 8 osvojenih titula, dok Zvezda ima 7. Zvezda, međutim, poslednjih godina ima značajnu prednost, postavši šampion četiri puta za redom. Poslednji put je pošlo za rukom Partizanu da postane šampion u sezoni 2016/2017…

Zvezda je u prošlom šampionatu još jednom pokazala da ozbiljno dominira, nakon što je na kraju završila sa 108 bodova posle neverovatnih 35 pobeda i 3 remija. Tim nije izgubio nijednu utakmicu od ukupno 38 utakmica prošle sezone, postigavši ​​114 golova!!! Partizan je ostao na drugom mestu, ali sa 13 bodova zaostatka za šampionom.

Kakav je bilans šampionskih titula u čitavoj istoriji Partizana i Crvene zvezde? Crveno-beli tim iz Beograda osvojio je trofej 32 puta, dok Partizan ima 27 titula. Zanimljivo, u poslednjih 15 sezona u kojima je Srbija nezavisna država, Zvezda i Partizan su uvek bili na prvom i drugom mestu. Samo dva puta to nije bio slučaj – u sezoni 2008/09 Partizan je bio šampion, a Vojvodina na drugom mestu (Zvezda treća), i u sezoni 2018/2019 Crvena Zvezda je šampion, a Niški Radnički drugo mesto (Partizan treći). Za sve ove godine, ovo su jedina dva slučaja u kojima je tim uspeo da probije ovaj model fudbala u šampionatu Srbije.

Navijači se možda pitaju ko je poslednji tim koji je postao šampion, a da to nisu ni Zvezda ni Partizan. Odgovor je Obilić 1998. godine. Tada je tim iza sebe ostavio velikane Zvezdu i Partizan i slavio svojom prvom i jedinom titulom u istoriji. Tim je na taj način osigurao učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, čak eliminisao islandsku Westmaniju. Obilić je potom igrao protiv Minhenskog Bayerna, upisao prestižni remi 1-1 u jednom od mečeva, ali je ispao u Kupu UEFA, gde je eliminisan od španskog Atletiko Madrida.

Priča sa Obilićevim šampionskim timom je izuzetno zanimljiva, a sve je počelo u junu 1996. godine, kada je Željko Ražnatović (Arkan) preuzeo klub i brzo ga pretvorio u velesilu. To je dovelo do titule 1998. godine, drugog mesta 1999., trećeg mesta 2000. godine i fantastične serije od 47 uzastopnih utakmica u prvenstvu bez poraza! Međutim, postoji mnogo kontroverzi, a brojni zapadnoevropski novinari pišu da su Rajnatović i njegovi bliski pretili protivničkim igračima ako postignu gol protiv Obilića. Pretnje su bile u svim oblicima… Godine 1998. predsednica kluba postala je njegova supruga – poznata pevačica Svetlana Raznatović (Ceca), a do sezone 2001/02 Obilić je bio treći i četvrti u prvenstvu. Nakon toga uslijedio je lagani pad u niže lige, istrage bivših uprava kluba i praktično nestanak kluba 2015. godine.

Komentari
Подписка на прогнозиста
Prati autora

Obaveštenja o novim publikacijama ovog autora biće poslata na imejl koji ste naveli prilikom registracije na „RK“

Уведомления о новых прогнозах этого эксперта будут приходить на электронный адрес, указанный Вами при регистрации на "РБ"

Prati autora
Подписка на прогнозиста

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых публикациях этого автора на ваш электронный адрес.

Это значит что вы больше не будете получать уведомления о новых прогнозах этого эксперта на ваш электронный адрес.

Veb lokacija «» krši zakonodavstvo Republike Srbije,
zbog toga je pristup ovoj veb lokaciji odbijen.
Bićete preusmereni na lokaciju
koji legalno radi u Srbiji.
Idi na sajt